Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Děti fandily, učitelky srkaly
Právo

DĚTI FANDILY, UČITELKY SRKALY

 
Mezi prvními si v nové sezóně s premiérou pospíšilo Divadlo komedie. V kolektivní režii tří herců s realizačním týmem vedeným Martinem Ryšavým a Biankou Kovačičovou nastudovali a ve foyer divadla pro děti uvádějí rozkošnou pohádku Jaromíra Sypala Co Měsíc vyprávěl.
Nic na půvabnosti vyprávěnky nemění, že měsíček na nebi širokém svití rovnou na smetiště s odhozenými, lidem nepotřebnými věcmi. Modrý a Žlutý hrnec, Žehlička, Magnet a Boxerská rukavice se spolu ani trochu necítí opuštěni. Až do chvíle, kdy musí být ve střehu, protože jejich skromné královstvíčko se chystají napadnout nenasytní a nelítostní nepřátelé: Rez, Hniloba a Plíseň...
Přátelé na smetišti čeká nelítostný zápas. Chlubivost Žlutého hrnce málem způsobí, že vetřelci zvítězí. Nebyla by to ale pohádka, kdyby nakonec všechno dobře nedopadlo. To všechno vypráví nejmenším divákům Měsíc (Gabriela Míčová, hraje také Žehličku a Rez). A vypráví to spolu se spoluhráči Adélou Stodolovou (Žlutý hrnec, Plíseň) a Jiřím Laštůvkou (Modrý hrnec, Hniloba) moc dobře.
Viděl jsem premiéru s předškoláky z jedné mateřinky. Děti hodinku ani nedutaly, jenom občas napovídaly kamarádům na jevišti, kde se ukrývají nepřátelé. To je asi pro divadlo určené dětem rozhodující, když se líbí dětem. Zato ne moc dobrým příkladem pro ně byly jejich paní učitelky. Chodily si během představení pro kafíčko a děti zaujaté hrou pak srkajíce napomínaly. Možná jindy přijdou na další představení moc hezké pohádky učitelky kultivovanější.
 
Jiří P. Kříž, Právo 22. září 2003

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením