Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Konec festivalu Konfrontace
Haló noviny

KONEC FESTIVALU KONFRONTACE

 
Mezinárodní festival současného tance Konfrontace je každoročně místem setkání profesionálních tanečníků a evropských choreografů, jehož výsledkem jsou nejen taneční dílny, vrcholící v taneční představení, ale především navazování tvůrčí spolupráce, upevňování vzájemné komunikace a šíření povědomí o současném tanci. V tomto roce organizátoři festivalu přicházejí se zcela novou koncepcí, postavenou na dlouhodobé tvorbě mezi hostujícími choreografy a českými tanečníky. I když festival Konfrontace finančně podpořily zejména zahraniční kulturní střediska, Ministerstvo kultury a MHMP, organizátorům stále schází téměř 300 000. Bude letošní ročník Konfrontace přehlídkou poslední?

Festival současného tance Konfrontace se koná od roku 1996, během své existence si vydobil přední postavení mezi českými tanečními přehlídkami. Jeho organizátoři navazují na spolupráci s renomovanými divadly - Divadlem Komedie Divadlem Archa, Duncan Centrem NoD, Minorem, HAMU a s festivalem 4 dny v pohybu. V rámci své dramaturgie festival Konfrontace představil kromě předních tanečníků a choreografů také významné osobnosti současné divadelní scény, hudebníky a skladatele, výtvarníky, fotografy a pochopitelně i teoretiky a kritiky tance. Konfrontace hostila přední tanečníky a tanečnice z Evropy, USA a Latinské Ameriky, kteří českému publiku představili své pohybové umění. Do Prahy přijeli vyučovat známé osobnosti současné choreografie.
Na tiskové konferenci, svolané u příležitosti tíživé finanční situace festivalu Konfrontace, přednesla jeho organizátorka Lenka Flory stávající podmínky, za kterých organizace festivalu probíhá. Jak uvedla Flory, nový koncept festivalu, umožňující větší mezinárodní propojenost a tvůrčí kontinuitu, se u české vlády setkal s nepochopením. Ministerstvo kultury a MHMP jej dohromady podpořily částkou 600 000 Kč. Významné podpory se festivalu Konfrontace dostalo především stran zahraničních kulturních středisek - British Council, Goethe Institutu, Francouzského institutu, AFAA a Italského kulturního festivalu a dalších. V současné době festivalu chybí zhruba 300 000 korun. Zcela minimální částka je vyčleněna na honoráře tanečníkům. Dotace na ostatní výdaje spojeně s produkcí, publicitou, technickým vybavením, honoráři organizačního týmu apod., nebyly obdrženy žádné. Za těchto podmínek je organizace festivalu vážně ohrožena. Flory uvedla, že má-li být Konfrontace festivalem skutečně kvalitním a profesionálním, nelze jej připravovat v amatérských podmínkách, jak tornu bylo v předešlých ročnících. V důsledku nedostatku peněz chybí kontinuita, jednorázové přehlídky se ukázaly jako kontraproduktivní a neumožňující profesionální a především kontinuální spolupráci mezi tanečníky, choreografy a režiséry.
Jedinečnost festivalu tkvI především v možnosti nahlédnout do »tvůrčí kuchyně« současného tance, a to jak pro profesionální tanečníky, tak zájemce o současný tanec. Taneční dílny, diskuse, otevřený zkouškový a prezentační prostor, ukázkové hodiny se zahraničně proslulými choreografy pro jiné tanečníky profesionály - to vše tvoří jedinečnou tvůrčí kombinaci. Důraz letošního ročníku festivalu Konfrontace má být kladen na mezinárodní otevřenost a vytvoření podmínek pro dlouhodobější spolupráci mezi českými tanečníky a choreografy a hostujícími choreografy a režiséry v profesionálním rozměru. Ukázalo se, že festivalové přehlídky vrcholící veřejným tanečním představením, postrádají kontinuitu pro dlouhodobější tvůrčí spolupráci mezi umělci a autory a neposkytuje dostatečnou platformu pro profesionální vývoj v oblasti současného divadla. Letos pozvání přijali choreografové, jejichž profesionální znalosti a dlouholeté zkušenosti v oboru tance a pohybového divadla korespondují s celkovými ambicemi festivalu. Vyučovat budou v Praze Nigel Charnock z Velké Británie, Jan Minařík a Beatrice Libonati z Německa a Itálie, a francouzský choreograf Paco Decina. Festival se má konat od 18. do 23. října v Divadle Komedie, v kavárně divadla bude otevřeno internetové centrum a videocentrum s odborným poradcem, který tanečníkům pomůže v orientaci v informacích spojených se studiem apod. Jako místo diskusí a rozhovorů bude sloužit diskusní kout. Pro zájemce o video ukázky bude k dispozici promítání dokumentu části tvůrčího procesu tanečního workshopu. Vyvrcholením festivalu pak budou jednotlivá taneční představení.
 
no, Haló noviny 1. dubna 2004

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením