Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Na forbíně - Crazy Twist
Refelx

NA FORBÍNĚ - CRAZY TWIST

 
Pokud se v Divadle Komedie rozhodnou inscenovat Olivera Twista, zaručeně nepůjde o tradiční zpracování slavných příběhů Dickensova sirotka. Lecos naznačují kostýmy z osmdesátých let minulého století, výmluvný je i samotný podtitul této svébytné úpravy Zdeňka Plachého a Jiřího Šimáčka - sociální bondage drama. „Je to taková černá komedie, výtvarně hodně laděná do crazy,“ říká o inscenaci herečka JANA KRAUSOVÁ, představitelka hned dvou postav.

* Jak se liší vaše dvě postavy v této hře?
Na jedné straně hraji paní Mannovou, což je vrchní ošetřovatelka v sirotčinci, žena vůči dětem hodně necitlivá, i když samozřejmě navenek předstírá pravý opak. Druhou postavou je paní Badwinová, partnerka pana Browna, který, jak se zdá, se chce jako jediný Olivera opravdu ujmout a adoptovat ho. Paní Badwinová však patří spíše ke smečce lidí, z nichž každý trpí nějakou obsesí a kteří se sice tváří jako svatí citliví, ale ve skutečnosti Olivera jenom využívají, manipulují s ním a zacházejí s ním jako s hračkou.

* Jak se vám osobně líbí modernizace klasiků?
Obecně nemám ráda, když se klasická díla předělávají a modernizují, protože souhlasím s tím, co řekl Werich: „Když už lidi nemají na to, aby si napsali svou vlastní hru, tak by měli nechat klasiky tak, jak jsou.“ V tomhle případě však jde o něco jiného. Zde oběma autorům úprav posloužil Dickens spíš jako výpomoc k napsání určité černé, značně dekadentní komedie. Původní román je výrazně upraven a doplněn o řadu filozofií včetně buddhismu nebo fašismu, takže výsledek bude potemnělý, ale docela zábavný. Nicméně opět půjde o představení velmi kritické k této šílené společnosti, kde lidi myslí jenom sami na sebe a skoro nevnímají druhé, jak už je v Divadle Komedie zvykem.

* V Divadle Komedie už jste se objevila v několika hrách, příkladně v inscenacích Lidumor či Antiklimax. Čím vás repertoár tohoto osobitého divadla tak přitahuje?
Mně tady vyhovují lidi, kteří jsou vesměs mladí, relativně nekonformní. Baví mě spolupracovat s Dušanem Pařízkem, Davidem Jařabem a všemi zdejšími herci, protože mám pocit, že tady jen neplníme nějaký dramaturgický plán, ale opravdu něco tvoříme, což je vždycky zábavné.
 
Honza Dědek, Reflex 24. února 2005

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením