Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Arabská noc: příběh lásky z útrob paneláku
Mladá fronta dnes

ARABSKÁ NOC: PŘÍBĚH LÁSKY Z ÚTROB PANELÁKU

 
Je horký červnový večer v paneláku na jednom bezejmenném sídlišti. Od osmého patra výš přestala téct voda a pěti lidem se najednou začínají dít podivuhodné věci, napadají je podivuhodné představy a zdají se jim podivuhodné sny. Nastává zvláštní Arabská noc.

Činoherní studio v Ústí nad Labem v premiéře uvádí stejnojmennou hru Rolanda Schimmelpfenniga, šlágr německé dramatiky posledních let, o který bezprostředně po stuttgartské premiéře v roce 2000 projevilo zájem na čtyřicet divadel. Úspěchy ostatně hra slaví už i na tuzemských scénách v podání libereckého Divadla F. X. Šaldy, které ji v české premiéře uvedlo v minulém roce.
"Arabská noc se stala hitem, protože je zkrátka dobrá a navíc výborně napsaná stylem, který ještě nikdo nepoužil. Aspoň co já vím, tak ještě nikoho nenapadlo smíchat text, podtext, názor i scénické poznámky, kdy postavy diváka permanentně informují, kde jsou, co si myslí a v jakém jsou vůči tomu vztahu. Všechno tu řeknou. Je to taková zajímavá detektivka," říká režisér inscenace Tomáš Svoboda.
V útrobách typického paneláku se protne osud pěti lidí. V sedmém patře se sprchuje mladá Franziska Dehkeová. Z okna protějšího domu ji zahlédne Peter Karpati a její půvab mu natolik učaruje, že se ji vydá hledat. Ve stejnou dobu přijíždí k paneláku na svém mopedu Kalil, milenec Franzisčiny arabské spolubydlící Fatimy Mansurové. A z přízemí se vydává domovník Hans Lomeier hledat příčinu toho, proč v horních patrech přestala téct voda.
Ve chvíli, kdy Kalil uvízne ve výtahu, nedočkavá Fatima se ho vydá hledat a mine se s Karpatim, který v jejím bytě najde Franzisku už spící, začnou se naráz jejich příběhy, myšlenky a sny vzájemně proplétat a zamotávat do sebe. V jejich hlavách se najednou paralelně odehrávají různé příběhy, propadají se ve svých myšlenkách do minulosti, ocitají se na vyprahlé arabské poušti nebo také na dně láhve koňaku, která stojí na balkonovém zábradlí a nebezpečně blízko se vášnivě objímají milenci, kteří ji mohou každou chvíli z výšky sedmého patra shodit. Jen domovník Lomeier dál stojí zdánlivě mimo hlavní děj a stále hledá vodu. Co ovšem nakonec najde?
V libereckém divadle hrají Arabskou noc na zajímavě pojaté scéně, kdy ve světelně prostupném síťovaném modelu paneláku sedí diváci přímo v jeho chodbách a herci se pohybují mezi nimi. V ústecké činohře zvolili model, kdy celé jeviště tvoří bazén s vodou, neustále připouštěnou z hadice, která ve vypjatých chvílích představuje i útočný nůž či další předměty.
"Voda je transportér. Teče do sedmého patra, potom se objeví v beduínském stanu, za chvíli zase někde jinde. Nemáme ji tady ale jako pouhou ilustraci textu. Ona je totiž prostředím, ze kterého vyvěrají jednotlivé příběhy," upozorňuje Svoboda.
Premiéra hry Arabská noc začíná v Činoherním studiu v pátek 25. února v 19 hodin. V rolích pěti hrdinů příběhu se představí Marek Matějka, Jan Bidlas, Matúš Bukovčan, Jitka Prosperi a Irena Kristeková.
 
Jiří Needrle, Mladá fronta dnes 25. února 2005

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením