Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Jak za zdmi vojenské školy najít lidskou duši
Mladá fronta dnes

JAK ZA ZDMI VOJENSKÉ ŠKOLY NAJÍT LIDSKOU DUŠI

 
Jednou z inscenací, kterou letos přivezl pražský divadelní festival německého jazyka, jsou Zmatky chovance Törlesse. Podle prózy Roberta Musila z roku 1906 text zdramatizoval a zrežíroval umělecký šéf Pražského komorního divadla Dušan D. Pařízek.
Dílo vzniklo v koprodukci Salcburského festivalu, Divadla Komedie a berlínského Deutsches Theater, kde se Zmatky hrají od září na scéně Kammerspiele. Na unikátním projektu se podíleli němečtí a čeští herci, také realizační tým měl mezinárodní složení.
Příběh nahlíží za dveře vojenské školy a upozorňuje na šikanu v tomto prostředí, tedy problém vysoce aktuální i dnes. Téma nebylo zvoleno náhodně - Rakušan Musil studoval kadetku v Hranicích na Moravě a právě tam získal látku pro svou literární prvotinu. Homosexuální, někdy dokonce sadisticky laděné praktiky několika kadetů většinou nejsou předváděny přímo na jevišti. Pařízek se zaměřil spíše na nitra mladých mužů. Ti stojí na rozhraní dětství a dospělosti, objevují sebe sama a často nevědí, jak se vyrovnat s vlastním bytím. Metoda pozorování se režisérovi vyplatila. Přestože se v inscenaci hodně mluví, všichni herci zvládají interpretaci množství slov dobře. Herecké akce jsou často minimalistické. Přes neuspořádané myšlenky postav se Pařízkovi podařilo vytvořit pozoruhodný intimní obraz poskládaný z duší jednotlivých aktérů. Za zmínku stojí například silný moment, kdy se Törless (Alexander Khuon) líbá se šikanovaným mladíkem Basinim (Jiří Černý): zvětšená fotografie polibku je vzápětí promítnuta na zeď. Scéna probíhá téměř beze slov, jde o zachycení jedinečnosti okamžiku.
Do celkové koncepce inscenace dobře zapadá také jednoduché scénografické řešení Olafa Altmanna -na pozadí zelenobílé desky pokrývající velkou část jeviště se v průběhu celého představení pomalu posouvá obří běžící papírový panák, který patrně poukazuje na cestu hlavního hrdiny kadetkou.
 
Kateřina Rathouská, Mladá fronta dnes 9. listopadu 2005

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením