Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Lidumor šokuje diváky
Slovo

LIDUMOR ŠOKUJE DIVÁKY

 
Mrtvol jak v Hamletovi, zmrtvýchvstání, a ještě kouzlo divadelnosti přináší hra rakouského dramatika Wernera Schwaba Lidumor aneb Má játra beze smyslu, kterou u nás poprvé uvedlo sdružení Pražské komorní divadlo v režii Dušana Davida Pařízka. Jednu z rolí tu hraje košatá a sršatá řeč sama, překlad Tomáše Kafky ji zřejmě nikterak neochudil, Je to jazyk filozofický, básnický i vulgární, leckdy však tak šroubovaný, že je nutno obdivovat herce, jimž plynou takové věty z úst přirozeně. Navozují přitom magickou atmosféru zvláštního světa v jednom přízračném nájemním domě.
Suterén jako nežádoucí pod zemní havět obývá zmrzačený Heřman Červ, jenž v osobě Karla Rodena zápasí se svou pokryteckou matkou o místo na slunci, o možnost sebepřesahu, o sebevyjádření amatérským výtvarničením, mučen vlastní tělesností i nepřátelstvím okolí. Téma nesnesitelné jinakosti „toho druhého“, touha po zabíjení, ale i po sebezničení se prolíná i dalšími patry domu. Zvlášť sarkastickým humorem působí v této „radikální komedii“ chtivá středostavovská rodinka, která jako by vypadla z oka chrobákům ze hry Ze života hmyzu, jen v ještě vyhrocenější podobě 90. let.
A nahoře bydlí hotová Emilia Marty z Věci Makropulos, aristokratická majitelka domu paní Vočistcová, jediná osoba chápající Červa. Maloměšťáky provokuje a děsí vybočení z průměru těch dvou, podivínství ducha stejně jako podivínství těla, jež jsou neobyčejně vystižená Rodenem i Danielou Kolářovou jako Vočistcovou. Marie Málková zase v Červové, trestající sebe i syna, postihla vnitřní rozpolcenost této postavy. Surrealistickou scénou oslavy narozenin, s rudým pozadím a jedovatě zelenými zákusky, drama vrcholí. Diváky ale čeká ještě zvrat v ději. Fantasmagoricky vystavěný pomyslný dům celé inscenace přináší neustálá překvapení, smích i lítost, potřebu přemýšlet. A tak je velmi šťastné, že po Prezidentkách má české publikum další možnost poznat další dílo mimořádného rakouského autora.
 
Eva Jeníková, Slovo, 14. prosince 1999

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením