Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Zimní hroby kopeme brzy na podzim
Právo

ZIMNÍ HROBY KOPEME BRZY NA PODZIM

 
Zvláštní básnivost textu Händla Klause tlumočí v pražském Divadle Komedie

Na scéně tři herci: Daniela Kolářová, Ivana Uhlířová a Marian Roden. Tlumočí v Divadle Komedie Temně lákavý svět Händla Klause, jak ho pro Pražské komorní divadlo připravili David Jařab a Katharina Schmitt.
„ Máme takový zvyk, kopeme zimní hroby ještě brzy na podzim, kdy je půda měkká. Když kvetou ocúny, kopou se hroby mrtvým, jež přinese zima...“ Básnivost nese Klausova výpověď. Do češtiny ji přenesl Petr Štědroň.

Cesta k magii slova
Téměř prázdná scéna. Jen šedobílá posuvná dílová stěna a zrcadlo, ve kterém se odrážejí osudy matky Mechtild Schneiderové (Kolářová), její dcery Corinny (Uhlířová) a rodinného přítele Joachima Hufschmieda (Roden). Realizaci navrhla sama režisérka. Zrcadlo odráží zároveň také diváky, a vlastně v tom propojení příběhu s lidmi kolem něho máme o symbol víc.
S doprovodem songu Moonriver (Měsíční řeka) Henri Manciniho, Johny Mercera a Bailey, nejprve v reprodukci Morrissey, potom za občasného prozpěvování aktérů a v civilně přiléhavých kostýmech v kontrastu oranžové, zelené a šedé Kamily Polívkové sledujeme zklidněný celek vypovídající o mezních situacích v životě člověka.
Schmittová vedla herce ke střídmosti, k takřka bezkontaktnímu projevu. Tlumočí ale Klausovo poselství věrohodně, se zdůrazněním slova, na jehož síle je vystavěna poetika hry, která v loňském roce vynesla autora až na výsluní postu „dramatika roku“.

Chvála Komedie
Inscenaci vévodí zvláštní herectví Ivany Uhlířové. Spoléhá se na to, co umí znamenitě: grimasa, úškleb, mírný pohyb hlavy, výmluvná sošná pozice. Ještě plastičtější figuru, od které hltáme každé slovo, modeluje na jevišti Daniela Kolářová. Marian Roden zastupuje mužský element, příčinu i následek minuciózního rozruchu.
Pražské komorní divadlo chválím zejména za promptnost, neprodlevu v přenášení divadelních textů z německy mluvících zemí do Čech. Je to prospěšné středoevropské divadelní konfrontaci.
 
Jiří P. Kříž, Právo, 15. listopadu 2007

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením