Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Temně lákavé divadlo
Týdeník Rozhlas

TEMNĚ LÁKAVÉ DIVADLO

 
Asi se potřebujeme občas bát, prožít strach a úzkost jaksi „nanečisto“. Hrůzostrašné vyprávěné příběhy, morytáty apod. vytlačily v minulém století detektivky – když ne z jeviště světa, tak určitě z divadla. A nad nimi nyní, na počátku nejistého 21. století, vítězí divadelní thriller. Nezrcadlí už stav světa jako v předchozím desetiletí, i když se na první pohled tváří – a je to i trochu pravda –‚ že čerpá z temnot lidské duše. Vychází vstříc naší potřebě strachu, napětí a zábavy. Někdy dost vynalézavě, svěže a s humorem, jako v případě české premiéry hry Temně lákavý svět osmatřicetiletého německého herce a dramatika Händla Klause. Hru v režii čerstvé absolventky DAMU Kathariny Smittové uvádí pražské Divadlo Komedie.
David Jařab, tentokrát v roli dramaturga, vybral minimalistický text dokonale korespondující se současnou poetikou divadla. Herci, kteří v inscenaci hrají – Ivana Uhlířová, Daniela Kolářová a Marian Roden – ji také perfektně ovládají. Na holé scéně odehrají v napjatých pózách převážně drobnou mimikou a gestem tři dlouhé dialogy: mladé lékařky Corinny a jejího podivného domácího Hufschmieda; Corinny a její matky; matky a Hufschmieda. Rozmluvy jsou plné záhad, dráždivých náznaků a především jakési až zvrácené falše a utajované vášně. Častými zámlkami přímo přesycenými napětím začne brzy prosakovat tušení zločinu – zvláště když Corinně z krabičky vypadne podivná tretka – lidský prst. Hra nenabídne řešení záhad, spíš pošimrá naše vlastní neurózy a nejistoty.

(...)
 
VítězsIava Šrámková, Týdeník Rozhlas, 26. listopadu 2007

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením