Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > STŘEDOSTAVOVŠTÍ KANIBALOVÉ
PragueOut.cz

STŘEDOSTAVOVŠTÍ KANIBALOVÉ

 
V Divadle Komedie už počtvrté otevírají brány podvědomí podle Wernera Schwaba. Po Prezidentkách, Lidumoru a Antiklimaxu, připravil Dušan D. Pařízek další „lahůdku“, hru Nadváha, nedůležité: Neforemnost. Nadšení diváků po premiéře naznačuje, že tu Schwabově radikální, ironické a v jistém smyslu bezvýchodné obžalobě společnosti dobře rozumí.
Schwab ve svých dramatech postupuje jako nelítostný diagnostik, aniž by ovšem na zjištěné nemoci nabízel lék nebo rozhřešení. Stejně jako ve svých sochařských objektech, vytváří i v dramatech nové tvary z rychle se kazících, nebo už zkažených materiálů. Vše je v procesu. Poklidnou hladinu mezilidských vztahů rozrušuje s důsledností, která ústí v naprosto absurdní situace, aby se tyto vzápětí ukázaly jen jako nevyřčený a přitom všudypřítomný příznak vnitřního rozkladu.
Při jeho analytických a leckdy ne úplně přehledných postupech hraje hlavní roli jazyk. Postavy, které pronášejí vzhledem ke svému ustrojení a společenskému statutu intelektuálně nepřiměřené proslovy, vystupují jen jako přesně vybroušené typy, které přes všechny odlišnosti v povahových rysech spojuje jeden základní společný rys. Touha sežrat se navzájem. Respektive pud, který je všechny stejnou měrou žene k tomu, aby jakoukoli jinakost, která by mohla ohrožovat jejich vlastní existenci a zpochybňovat tak jejich „právo na život“ pozřeli, strávili a přetvořili na se sebou stejnorodý produkt, který nakonec zapadne nerozlišen mezi ostatními výkaly.
Tak se tentokrát setkáváme s veselou partičkou slavící v jednom „středoevropském hostinci“ konec starého a začátek nového roku. Večerem vás provede nesourodá společnost složená z naivního, nejistého a sebespasitelského učitele Jurgena (Roman Zach), manželského páru neurčitého věku avšak podle mnohých a překvapivých náznaků skrývajícího nejedno perverzní tajemství (Daniela Kolářová a Jiří Štrébl), už značně opotřebovaných milenců Herty(Gabriela Míčová) a Káji (neuvěřitelně tvárný Martin Finger), podivné, přestárlé erotomanky Pičky(Dana Poláková), hostinské, která se co chvíli snaží získat od „veselé“ společnosti distanc, aby se vzápětí opět stala její součástí (Vanda Hybnerová) a zamilovaného párečku, jehož dvojrole v celém dramatu láme hranici mezi probuzeným podvědomím osazenstva a skutečností.
Zdánlivě standardní zábava, při které byste mohli snadno přistihnout i sami sebe, se v průběhu večera mění na nečekanou hostinu, aby skončila v hlubinách bezvýchodnosti lidské existence.
Pokud by vám snad jeden schwabovský večírek nestačil, máte jedinečnou příležitost dát si na začátku února několikadenní mejdan. U příležitosti autorových nedožitých 50. narozenin v Komedii připravili přehlídku všech inscenací, které byly na zdejším jevišti zdramatizovány. Úplně naposledy budete moci shlédnout inscenaci hry Lidumor aneb Má játra beze smyslu!
 
Kateřina Velkolánská, PragueOut.cz, 22. ledna 2008

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením