Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > SÁL KOMEDIE ZAMOŘIL PACH SPÁLENÉHO MASA
exonline

SÁL KOMEDIE ZAMOŘIL PACH SPÁLENÉHO MASA

 
Dušan D. Pařízek zahájil rok 2008 premiérou dalšího podivuhodného díla z pera démonického podivína, pijana, zhýralého básníka a nekonvenčního umělce (který mimochodem studoval sochařství na vídeňské akademii) – dramatika Wernera Schwaba. Ten by se za pár dní dožil padesáti let, takže není náhoda, že hra „Nadváha, nedůležitost: Neforemnost“ přichází na program Divadla Komedie právě teď. Inscenací Pařízek uzavírá tetralogii tzv. fekálních dramat a společně se svým souborem oslavuje zmrtvýchvstání bestie. Pod příznačným názvem „Bestie je mrtvá II – Zmrtvýchvstání“ budou totiž oslavy začátkem února pokračovat koncentrovaným schwabovským týdnem, v jehož rámci bude možnost zhlédnout všechna doposud uvedená představení tohoto pro českou divadelní scénu zakletého umělce.

První hodiny po půlnoci, za oknem střílejí dělobuchy. Do hostince, který by mohl být právě tím vaším oblíbeným „Na růžku“, se blíží rozdivočelá smečka ztracených existencí, kmenová squadra zbloudilých duší středního věku, vyrýsované charaktery Schwabova světa, v sestavě: nedoceněný, nejistý intelektuál (Roman Zach), silná, otupělá, výrazově střídmá žena v roli hostinské (Vanda Hybnerová), Herta – životem unavený obětní beránek s krásnou tváří (Ivana Míčová) s přítelem Kájou – šovinistickým násilnickým typem (Martin Finger), bezpáteřný páreček pedofilního umašťěného strejdy Čunyka (Jiří Štrébl) a pokrytecké paničky, schopné zmanipulovat vše, co se jí hodí (Daniela Kolářová), a v neposlední řadě Pička (Dana Poláková), stářím zničená prostitutka, a tzv. Hezký párek (Jiří Černý – alternace Ivana Uhlířová – a Stanislav Majer), který se stává terčem a nakonec i pokrmem ostatních. Představení je hereckým koncertem, naplněným metaforickými novotvary, napětím, hloubkou, hnusem, studem a velkým prostorem pro jednotlivé postavy, díky své formě i obsahu drží pozornost diváka někdy v ustrnutí, tiché hrůze i smíchu až do konce.
 
Terezie Chlíbcová, exonline, 29. ledna 2008

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením