Skip Navigation Links
Mladá fronta dnes

KOMEDIE NEBOJUJE ZA PENÍZE SAMA, PŘIDALA SE DALŠÍ PRAŽSKÁ DIVADLA

 
Už za dva dny má pražský magistrát rozhodnout o udělení grantu Divadlu Komedie na další čtyři roky. A už teď je jasné, že divadlu peníze stačit nebudou. Magistrátní výbor totiž doporučil dát Komedii o tři miliony méně, než na příští rok žádala.

Vedení divadla však nekritizuje jen krácení peněz, ale hlavně princip financování divadel – o přidělení peněz se totiž žadatelé dozvědí čtrnáct dní před koncem roku, navíc uprostřed započaté sezony.

"Nemohli jsme podepsat smlouvy na další rok, připravovat nové projekty, všechna představení jsme museli s jejich posledním letošním uvedením derniérovat," vysvětluje režisér a šéf Divadla Komedie Dušan Pařízek.

Fitcentrum pro duši

Představení Komedie mají přitom jedny z nejlepších recenzí, uznávaná jsou i za hranicemi. "Jsme fitcentrem pro duši desítek tisíc návštěvníků," tvrdí Pařízek.

Přesto dostává divadlo na provoz od magistrátu méně peněz než podobně financované scény. Například Švandovo divadlo mělo letos od magistrátu 42 milionů korun, divadlo Na zábradlí dostalo 19 milionů, Komedie jen 12 milionů.

Na příští rok žádala o 17,5 milionu korun, dostat má o tři miliony méně. "Můžeme sezonu nějak ´zpytlíkovat´, ale kvalitně ji za takové peníze neuděláme," říká Pařízek.

Komedie přitom nežije jen z peněz od magistrátu, pokud však s dostatečným předstihem neví, kolik jí magistrát dá, nemůže plánovat další granty či dofinancování odjinud.

Radní pro kulturu Milan Richter však namítá, že granty jdou ruku v ruce s rozpočtem. "Dokud nemá magistrát rozpočet na další rok, nemůže uvolnit peníze divadlům," říká.

Za navýšení dotace i změnu grantového principu teď bojují peticemi nejen příznivci divadla a jeho fanoušci na Facebooku. Včera se k nim připojili i představitelé sedmi pražských divadel, kteří žádají dofinancování Komedie tak, aby nemusela omezit provoz nebo skončit.
 
Klára Kubíčková, Mladá fronta dnes, 16. prosince 2009

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením