Skip Navigation Links
CzechFolks.com PLUS

EKOPOHÁDKA PRO DĚTI V DIVADLE KOMEDIE ANEB HISTORIE PLANETY ZEMĚ PRO MALÉ DIVÁKY

 
„Za tu radost sršící z dětí v publiku a jejich chuť zapojovat se do virtuálního příběhu o záchraně planety Země to stálo.“ - Lenka Novotná

Na začátku byl nápad herečky Lenky Novotné a Pavla Jeřábka z Hnutí Brontosaurus: Jak vysvětlit a přiblížit dětem nutnost chránit naši Zemi? Zemi, kterou jsme si v minulosti svou neznalostí a bezohledností sami zničili a zaneřádili? Po generace jsme se chovali tak, jako kdyby její bohatství bylo bezedné a schopnost regenerace nekonečná, tak co teď s tím?

Nápad byl jedno, ostatně se jich nabízelo pro začátek víc a v koši jich skončilo hned několik, a realizace druhá. Všechno se dalo do pohybu, když na žádost o grant s nápadem výchovně zaměřené ekopohádky pro malé školáky došla kladná odpověď z Odboru ochrany prostředí hlavního města Prahy.

Teď zbývalo už „jen nepodstatné“, napsat hru. Text za záchranu naší „modré planety“, který by byl nejen pádný a srozumitelný, ale který by přitom malého diváka zaujal a… nevím, jak to říct lépe, prostě potěšil a chytil za srdce a současně splnil i výchovný záměr.

Duo Lenka Novotná - Pavel Jeřábek se rozšířilo na trio – spolupráci Evy Kořánové, absolventky DAMU. Zbývalo námět rozpracovat do scénáře. I ten měl verzí hned několik. Když do týmu přibyla odvážná a neúnavná režisérka Michaela Korcová, dospělo se ke konečné verzi příběhu.

Jeho hlavními hrdiny jsou nejen malá Evička a Adámek z Prahy, ale i starý, seschlý strom, kolem kterého se rozvíjí pohádkový děj. V noře pod ním žije Dodo, zvíře až nápadně podobné vyhynulému blbounovi nejapnému. To ukazuje svým dětským kamarádům kouzla přírody, její umění přežití a regenerace. Že by i rostliny a stromy měly schopnost soucítění, jak je děti znají ze života zvířat a lidi?

Pohádka by nebyla pohádkou, kdyby v ní nevystupoval i Kazisvět, padouch, který přírodu ničí a před kterým jsou děti nuceny přírodu bránit. To je okamžik, kdy se zapojují i děti z publika a jejich smělé pokřiky „Nechte toho!“ se staly běžnou součástí jednotlivých repríz. Samotný příběh uvádí tříminutový videodokument “Historie planety Země”. Pomocí obrázků, které namalovaly děti ze základních škol, provází diváky od doby „velkého třesku“ přes dinosaury a mamuty až po mobilní telefony a rod Kazisvětů ohrožujících planetu… Během představení jsou malí návštěvníci víc a víc vtahováni do hry, „stopují zvěř“, poznávají listy stromů a do velkých barevných pytlů třídí hromadu odpadků. Svět je totiž plný „Kazisvětů“, kteří odpady kolem nás neustále hromadí a ohrožují tím život planety Země. Je třeba tomu zabránit.

Po pohádce děti čeká ještě povídání o recyklaci (kupř. co všechno lze vyrobit z recyklovaných odpadků?), o přírodě, i o tom, jak se všichni můžeme podílet na její záchraně. Hosty této debaty s malými ochránci bývají střídavě zástupci Lesů hl. města Prahy nebo obalová firma Ekokom a.s., kteří mají pro děti speciální vzdělávací programy. Leckdy je i pro učitele zajímavé zjištění, co všechno se dá vyrobit z takové recyklované PET lahve.

Na práci se samozřejmě aktivně podíleli nejen oba autoři celého projektu, režisérka a herci Divadla Komedie, ale i kostymérka Petra Goldflamová-Štětinová, hudební skladatel Tomáš Pilař, hudebník Ivan Acher, animátor Jan Cechl, ilustrátor Pavel Tumlíř a další.

Zapomenout nesmíme ani na sponzory, bez kterých by nešlo mnohé nápady uskutečnit. Bylo na nich vidět, že “pro děti všechno” a jejich přístup se odrazil i na práci celého kolektivu. A jak to vše s planetou Země dopadne? Samozřejmě dobře! Alespoň v této „Ekopohádce“. Kazisvět se ale musí pár věcí naučit. Jakých, na to se přijďte podívat. A pokud to do Pražského komorního divadla - Praha 1, Jungmannova 1 - máte daleko, tak třeba na internetové stránky www.ekopohadka.estranky.cz, kde najdete fotografie z představení, dětské obrázky, pozvánky a také plno zajímavých odkazů o přírodě – nejen pro děti.
 
Blanka Kubešová, CzechFolks.com PLUS, 7. listopadu 2009

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením