Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > On-line rozhovor s Alešem Janákem ze souboru Teatr Novogo Fronta

ON-LINE ROZHOVOR S ALEŠEM JANÁKEM ZE SOUBORU TEATR NOVOGO FRONTA

 
OTÁZKA: ( Xavon ) Dobrý den, pane Janáku. Máte rád sluníčko, kytičky, zvířátka a přírodu vůbec? Uděláte si letos čas a vyrazíte do jarní přírody v rozkvětu a rozpuku? Pociťujete na jaře zvýšenou potřebu něhy?
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 12:00 ) Pravda, nikdy jsem se takto nezamyslel. Snad az prijde to jaro.

OTÁZKA: ( Xavon ) Které je Vaše nejoblíbenější jídlo k pivu?
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 12:01 ) Pivo.

OTÁZKA: ( Xavon ) Jak relaxujete? Jste spíše workoholik nebo lenoch?
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 12:02 ) Pevne doufam, ze se k relaxovani uz konecne jednou dostanu. Snad na jare v rozpuku slunicka s pivem.

OTÁZKA: ( Xavon ) Co pokládáte za svůj největší úspěch v práci a v osobním životě?
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 12:03 ) Ze jsem jeste na zivu!

OTÁZKA: ( Zuzana ) Zdravím, ještě nikdy jsem žádné Vaše představení neviděla... Kdybyste mne chtěl přesvědčit, abych se přišla podívat, co byste mi o vašem divadle řekl?
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 12:05 ) Snad jen to, ze jste srdecne zvana na premieru do Divadla Komedie 4. \ 5. prosince.

OTÁZKA: ( Lenka ) Pane Janáku, slyšela jsem, že prý, když pracujete venku, nejedná se jen o představení, ale děláte také workshopy. Připravuje se něco podobného také u nás? Kdy? A Kde?
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 12:10 ) Lenko, pokud mate zajem o dilny, ktere nas soubor porada, tak nam zaslete Vasi emailovou adresu a radi Vas budeme informovat. Na jare mame v planu delsi intenzivni seminar v Praze na jehoz konci by melo byt kratsi predstaveni v ramci festivalu ...pristi vlna\next wave... seminar se bude jmenovat ARCHEOLOGIE VEDOMI, NEVEDOMI A SNU. Nase webova stranka je www.tnf.cz tam je i nas mail, takze doufam, ze zustaneme v kontaktu.

OTÁZKA: ( larkin ) Jaky je pro vas rozdil mezi vykradanim a inspiraci? Aneb nektere sceny jako by z oka vypadly DV8 :))
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 12:20 ) Vykradani je pouze nedostatek vlastni invence. Nemyslim, ze by TNF nekdy k epigonstvi tihlo. Co se tyce DV8: zname se s nekolika cleny, setkavame se na festivalech, ale videl jsem pouze jejich solova predstaveni.Pokud srovnavate tvorbu DV8 s TNF, je to Vas osobni pohled. Clovek jako entita je natolik nezamenitelny a neopakovatelny, ze pokud se vedome nesnazi podobat komusi jinemu, tak je jeho vypoved autenticka. Temata jsou stejna pro vsechny lidi, kteri se snazi vyrovnavat se s vlastni konecnou existenci prostredkem tvorby, potazmo divadla, a to ze maji na urcitou vec podobny, nerkuli stejny nazor svedci jen o tom, ze se jedna o generacni vypoved a stejny pohled a to, si myslim, je daleko dulezitejsi.

OTÁZKA: ( larkin ) Jak byste porovnal Ultima Vez a TNF? Vase predstaveni sama o sobe jsou skvela - pred lety jeste v "ruskem" obsazeni lepsi nez nyni. Ted je z nich citi zmena atmosfery v souboru....k horsimu. pro tazatelku ZUZKU: Nevahej a jdi se na cokoliv podivat-TNF jsou na nasi scene jasne nejlepsi, ale Ultima Vez jsou vyrazne nekde jinde:)
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 12:31 ) Velice se omlouvam, ale Ultima Vez dnes slysim poprve. Mozna bych se mohl podivat, alespon na jejich web. Co se tyce srovnani s minulym obsazenim "ruskym", snad mate i pravdu. Clovek se vyviji po cely zivot a 10let je jiz urcity casovy odstup. Kazdy clovek prochazi zmenou a to je krasne, ze nevi co ho v budoucnu ceka, ale alespon se snazi, aby nelitoval toho co uz jednou udelal, protoze to nemuze vratit. Tak ta ruska atmosfera je uz za nami, prozili jsme si ji naplno, ted je nove milenium a nemyslim si, ze zacatek devadesatych let v Petrhorade by jeste nekoho zajimal. Ti muzikanti, maliri, performeri z Pushkinske ulice uz jsou davno pryc. Neni potreba se k tomu vracet.Ale bylo sqele, aspon na okamzik vsichni citili, ze ziji kus historie. A je to tak.Ve Vasi dalsi otazce se ptate zda jsem dospel, a zda-li vim co chci. Tenkrat jsem o tom byl presvedcen, mozna i proto to bylo citit v tech predstavenich, o kterych jste mluvil. Ted uz si tak jisty nejsem.

OTÁZKA: ( Bluck ) Dobrý den, dostal jste někdy nabídku z "normálního" divadla? Přijal byste ji?
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 12:34 ) Nabidky jsou porad, pokud by prisla opravdu nejaka velice zajimava, jsem presvedcen, ze by to mohlo byt inspirativni pro obe strany.

OTÁZKA: ( Bluck ) Ještě jsem se chtěla zeptat, jak vzpomínáte na DAMU a jak jste se vlastně dostal k TNF?
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 12:39 ) Byly to neskutecne krasny a rychle a naplno prozity leta. A jak jsem se dostal k TNF? To opravdu nevim. Pamatuju si jenom, jak jsme v zime v 93 roce na chodbe Molodozhnogo Centra v Peterburgu kreslili nas prvni plakat na predstaveni VREMIA DURAK, a tam se nazev poprve objevil.

OTÁZKA: ( Pivlik ) Dobry den, jak se těšíte na Vánoce? Budete doma nebo někde hrát?
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 12:43 ) Asi Vas zklamu, ale opravdu nevim. Zatim vsak nic konkretniho neplanuju. Je potreba si take nekdy odpocinout.

OTÁZKA: ( Elvír Nos ) Máte rodinu a děti? Nebo jste svobodný? Kolik vám je let?
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 12:46 ) Doufal jsem, ze tento rozhovor bude o divadle a Vy hned takhle na telo. Vetsinou o svem soukromi nemluvim, myslim si, ze je to lepsi. Znat herce jen z postav a z predstaveni je inspirativnejsi pro divaka.

OTÁZKA: ( DerZuschauer ) Pane Aleshi, jakou roli hraje pro praci TNF improvizace? Stavite predstaveni na pevne choregrafii, nebo si nechavate volny prostor?
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 12:50 ) Myslim si, ze prostor pro improvizaci je i v pevne postavene choreografii.Atmosfera i divaci jsou pokazde jini, takze vzdycky se musi improvizovat jak s naladou tak i s reakci divaka. Jinak zcela otevre improvizaci jsme se venovali v 95 roce.

OTÁZKA: ( XRadim J. StechovskyX(t) ) Dobry den a poledne... preji, zdravim Vas! Mam nejake dotazy, prosim o zodpovezeni, dopredu vrely dik! Jaky vztah mate k moskevskemu divadlu NA TAGANCE a Vysockemu a Okudzavovi. V CR je neznamy A. Amalrik - rusky disident, znate jej? Odrazi se ve Vasi hre politika Argentiny - populiste, fasiste, prevraty, skandaly, peronismus? Diky za odpovedi a jsem s pozdravem, hezky, prijemny a uspesny den!... (xxt)
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 12:57 ) No, to jste napsal by vydalo na cele interview. Zkusim odpovedet.Divadlo Na Tagance je celosvetovy divadelni fenomen. Zadne predstaveni na zivo jsem nevidel, pouze video a filmove dokumenty, ale plno mych ruskych pratel "zlatou eru" Taganky mela moznost videt na zivo i s Vysockeho Hamletem a ziji z toho do ted, ta atmosfera se pak preleva i na me, kdyz o tom hovorime. A. Amalrika bohuzel neznam, ale zeptam se kdo to je. Jinak o politice v Argentine nase predstaveni nebude, nemusite mit strach zadna EVITA to nebude, ale podtext politicke situace, se tam odrazi.

OTÁZKA: ( DerZuschauer ) Kdy, ze je ta Vase dalsi premiera? A kde?
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 12:58 ) 4. a 5. prosince v Divadle Komedie.

OTÁZKA: ( Alice ) Dobrý den, proč jste se vlastně rozhodl věnovat divadlu? Byl to váš sen odmalička, jste z umělěcké rodiny a co dělají vaši sourozenci? Děkuji a přeji hodně štěsti. Alice
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 13:01 ) Alice, pravdepodobne Vas zklamu, ale opravdu nevim jak jsem se k divadlu dostal. Zivot cita tolik neocekavanych zvratu. Me puvodni povolani, bylo uplne jine a k divadlu nemelo ani v nejmensim zadny vztah.Takze se omlouvam.

OTÁZKA: ( Marie ) Je vám milejší film nebo divadlo? Chodíte do divadla i jako divák? Děkuji. Marie
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 13:11 ) Samozrejme, ze do divadla jako divak chodim, ale uz ne tak casto jako driv. Kdyz je clovek od rana v divadle a zkousi a vecer pak jeste hraje, je rad, ze si muze odpocinout nekde jinde.Bohuzel uz nestacim sledovat soucasnou scenu tak podrobne jako pred par lety, dokonce me to i mrzi, ze se uz tak neorientuju v soucasnem divadelnim deni, je to svym zpusobem skoda. Co se tyce toho zda je mi milejsi film nebo divadlo, na to se neda tak jednoduse odpovedet. Film cita jine kvality nez divadlo. Je to zakonzervovany cas, zakonzervovana minulost a udalosti, coz je svym zpusobem boj cloveka s faktem, ze tu neni vecne, ze muze presahnout svou konecnou existenci.U divadla je to dotek sveho vlastniho byti ted a tady. Divadlo je samo o sobe udalost, je to situace v case a prostoru, ktera se jiz nikdy nezopakuje. Film je sen, ale divadlo je skutecnost. Takze velmi tezko se odpovida na Vasi otazku. Obe je mam rad, jak film tak i divadlo.

OTÁZKA: ( ) Jaký je váš nejoblíbenější spisovatel, čtete hodně? A co děláte nejraději ve volném čase? Ivana
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 13:19 ) Samozrejme, ze ctu rad a hodne. Nemam nejakeho velmi oblibeneho spisovatele. Spis mam par knih, ke kterym se utikam, kdyz v zivote jsou nejake slozitejsi situace. Cerpam z toho pak energii. Jsou to basne Josifa Brodskeho, Arsenije Tarkovskeho, Osipa Mandelstama. Jinak jsem ted nedavno precetl nekolik del soucasne Israelskeho spisovatele Amose Oze. Jeho kniha Fima a kniha Cerna skrinka jsou krasne. Co delam ve volnem case? Posloucham klasickou hudbu a snazim se chodit do galerii, ale toho casu je tak malo.

OTÁZKA: ( Lucie ) Na idnes jsem se docetla, ze soubor TNF cita 6-8 lidi. Videla jsem temer vsechna vase predstaveni, ale v zadnem z nich vas nevystupovalo vic nez tri.
ODPOVĚĎ: ( 21.11.2003 13:25 ) Zalezi od predstaveni. V kazdem predstaveni je jiny pocet lidi. Pocinaje od soloveho KDO SE SEM DIVA,pres PRVOTNI PRIZNAKY ZTRATY JMENA, kde jsou herci dva, pres PETROUCHKA a FABRIKA LIUDI, kde jsou herci tri, pres OLOVENOU MLHU, kde jsou herci 4 a konce projektem VAGABOND ADAM KADMON, kde je hercu 7 az 8. Drive jsme meli predstaveni OCIMA VLKA, RUSSKOE POLE EXPERIMENTOV, OTVOR VE VODE, a tam byli take herci ze Sardinie, Polska a Japonska. Takze ta informace muze byt odtud. Jinak samozrejme mate pravdu, ze v soucasne dobe pracujeme nejvice ve trech lidech. Jinak pokud Vas zajima aktualni pocet clenu souboru, tak jsme 5 lidi, z Ruska, Cech a Slovenska.

 
Xavon

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením