Skip Navigation Links
denik.cz

DIVADLU KOMEDIE HROZÍ KRACH, ZACHRÁNÍ HO JEDINĚ GRANT!

 
Jedna z nejprogresiv¬nějších profesionálních scén Divadlo Komedie, možná odehrálo své poslední představení. Zachránit by mohl jen grant od magistrátu. Jelikož ale vedení neví, zda ho dostane, nemohlo podepsat žádné smlouvy se zaměstnanci, externími spolupracovníky a zastavilo veškeré plánování provozu. V prosincovém programu se všechny hry objevily s označením „derniéra“. Jak to s divadlem dopadne, by mělo být jasné ve čtvrtek, kdy zasedá pražské zastupitelstvo.

„Divadlu končí stávající grant v polovině divadelní sezóny, čili s koncem roku 2009. Vzhledem k tomu, že bylo rozhodnutí o další činnosti ponecháno až do 17. prosince, nezbylo nám než jako jedinou zodpovědnou možnost směřovat k ukončení divadla k posledním prosinci,“ řekl ředitel divadla Dušan D. Pařízek. Podle něj nebylo možné stavět budoucí smlouvy na domněnce, že divadlo díky dosavadním výsledkům snad nikdo nezruší.

Diváci podepisují petici

Diváci a personál už sepsali petici, pod níž jsou desítky podpisů. Signatáři si stěžují především na to, že systém kulturní politiky vykazuje znaky nekoncepčního rozhodování. „Kolem kulturních grantů bylo živo už loni. Potom se město začalo chlubit tím, jak bude nový systém přerozdělování peněz skvělý. Ale znovu se ukazuje, že Praha zdaleka nedělá pro kulturu tolik, kolik by měla. Nevidím, jediný důvod, proč se nemohlo zastupitelstvo o grantu bavit už na minulém zásadní. Situace přece nemusela vůbec zajít tak daleko,“ tvrdí jedna z divaček, která se pod petici rovněž podepsala.

Dosud divadlo hospodařilo s magistrátním příspěvkem 12 milionů korun. Teď si přeje příspěvek navýšit na 17,5 milionu korun. Tato částka podle vedení představuje jen minimální výši prostředků umožňující plánovaný rozvoj činnosti. Pokud by zůstal současný příspěvek na provoz stejný, ovlivnilo by to výsledky budoucí práce divadla.

Za Komedii bojují i další pražská divadla

Za Komedii se nyní přimlouvají i další pražská divadla. „Ředitelovy aktivity nespoléhají pouze na grantový systém, ale využívají vícezdrojové financování. Připojujeme se proto k tomu, aby byla scéna dofinancována na požadovanou úroveň. Jedná se o ideální investici do živé kultury, která se městu vrátí,“ napsali včera v tiskové zprávě někteří zástupci divadel, mezi nimiž nechybí například ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek nebo ředitelka Divadla v Dlouhé Daniela Šálková.

Magistrát ale považuje stížnosti divadla za liché. „My granty nemůžeme schválit dříve než je schválen rozpočet. V minulosti to navíc bylo mnohem později,“ řekl radní Milan Richter (ODS).

„Ve čtvrtek budeme na zastupitelstvu schvalovat víceleté granty, které se týkají i Divadla Komedie. Takže vyjádření vedení divadla považuji za absurdní,“ doplnil předseda grantové komise Ondřej Pecha (ODS).

Náklady má Komedie nízké

Náklady na výrobu, propagaci, mzdy i honoráře Divadla Komedie byly dosud podle vedení divadla pod pražským i celostátním průměrem. Například výše dotace pro pražský Činoherní klub činí 17 milionů ročně, pro Divadlo Na zábradlí 19 milionů a pro Švandovo divadlo 42 milionů. Pro Divadlo Komedie je to v současné době již zmiňovaných 12 milionů ročně.

Divadlo Komedie bylo v roce 2002 vyčleněno z celku Městských divadel pražských, jeho provozovatelem je Pražské komorní divadlo.
 
Lucie Boháčová, denik.cz, 16. prosince 2009

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením