Skip Navigation Links
Metro

ČERNÉ PANNY: MUSLIMSKÝ SVĚT V DIVADLE KOMEDIE

 
Stejně jako Goebbels/Baarová i nová hra v režii Dušana Pařízka vychází z autentických výpovědí skutečných postav. Diváci mají herce přímo na dotyk. Skvělé herecké výkony.

Nová inscenace Divadla Komedie Černé panny je výsledkem rozhovorů s padesáti muslimkami žijícími v Německu. Autoři hry pak vybrali deset nejzajímavějších z nich s cílem vyvrátit představu nás Evropanů o potlačovaných ženuškách zahalených v šátcích na popud svých manželů. Naopak, jedná se o ženy, které burku nosit chtějí, které jsou vzdělané, emancipované, toužící po sexu. A milují islám. Někdy až příliš.

V Divadle Komedie jsou diváci místo do hlediště usazeni společně se třemi herečkami (Gabrielou Míčovou, Danou Polákovou a Ivanou Uhlířovou) přímo na jeviště do čtyřstranné arény. Každá z hereček hraje tři postavy, celkem se tak diváci seznámí s devíti různými muslimkami.

Hra je vedena formou monologů. Nuda? V Komedii vás zbaví i tohoto předsudku. Všechny tři herečky vás svými výkony a těsným kontaktem s vámi vtáhnou do děje, rozesmějí vás, dojmou, naženou strach. Atmosféru pak umocňuje černobílá projekce na čtyřech plátnech kolem arény. Těžko vyzdvihovat výkon jedné herečky před ostatními. Komedie dokazuje, že má skvělé herce.
 
Ondřej Nekola, Metro, 19. března 2010

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením