Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Když Čech potká Turkyni
Kladenský deník

KDYŽ ČECH POTKÁ TURKYNI

 
Český hudebník, který tančí, a turecká tanečnice, která tvoří hudbu, uvedou zítra večer v pražském Divadle Komedie světovou premiéru svého hudebně-tanečního představení Ensemble (Spolu), jež vzniklo ve Francii. On se jmenuje Petr Růžička, ona Berrak Yedek a oba žijí v Paříži.
Petr Růžička pochází z hudební rodiny s maďarským a moravským původem. Od pěti let hraje na housle. Profesionální kariéru houslisty nastoupil v šestnácti, kdy se stal nejmladším členem Gustav Mahler JugendOrchester, se kterým během tří let uskutečnil pět světových turné pod taktovkou tak proslulých dirigentů, jako jsou Claudio Abbado, Franz-Weiser Möst, Marc Albrecht nebo Serge Baudo.
Vletech 1994 až 1998 byl angažován jako koncertní mistr druhých houslí v Pražské komorní filharmonii, s níž podnikl koncertní turné po Evropě, Japonsku a Blízkém východě. Přestože měl „dobré místo“ i úspěchy, v roce 1998 odešel do Paříže. „Zatoužil jsem jít dál a hlavně vyjadřovat se svobodně, podle svých představ. To znamená i fyzickým způsobem a s větším rizikem i zodpovědností za to, co dělám. A to hra v orchestru nikdy neumožňuje,“ tvrdí Petr Růžička.
Ve Francii získal nejen diplom z muzikologie na prestižní univerzitě Paris IV, ale dostalo se mu i řady uznání, včetně uměleckého stipendia francouzské nadace Fonds de Tarrazi. V Paříži se také na jednom docela normálním večírku seznámil s Berrak Yedek, kterou pozval na svůj koncert. „Když mě viděla hrát na housle, zachtělo se jí se mnou tancovat. A jakmile mne spatřila tančit, dostala chuť se mnou tvořit,“ vzpomíná Růžička. Choreografka a tanečnice Berrak Yedek se narodila v Istanbulu, ale celé dětství procestovala po světě. Tanečnímuumění se naučila u skutečných mistrů v Londýně nebo v Moskvě. V roce 1994 založila v Istanbulu soubor současného tance Kumpany a Bale Türk, pro který vytvořila jedenáct originálních choreografií (převážně ve stylu neoklasickém, jazzovém, současného tance a tanečního divadla). Od roku 2000 žije v Paříži, hraje divadlo, tančí a především se zabývá vlastní choreografickou činností. Představení Ensemble vznikalo dva roky. Pokud chce Berrak Yedek vyjádřit to, co má s Petrem Růžičkou společného, říká česky (!) a krátce: „Bože můj, bože můj, co jsem udělala, že jsem pro jednoho všechny zanechala...“ Jejich společnou láskou jsou nejen hudba a tanec, ale i města Paříž, Praha a Istanbul. „Když jsme v Paříži, mluvíme často o tom, že máme chuť jet do Prahy. V Praze toužíme po Istanbulu, a když jsme v Istanbulu, chceme zpátky do Paříže,“ směje se Petr. A Berrak dodává že kdyby měli zůstat nastálo v jednom městě, vybrali by si Buenos Aires!
 
Tomáš Stanislavčík, Kladenský deník 21. února 2004

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením