Skip Navigation Links
Česká televize

POSLEDNÍ HODINY DIVADLA KOMEDIE

 
Divadlo Komedie, které patří podle kritiky mezi nejlepší česká divadla, končí. Jeho umělecký šéf Dušan Pařízek se rozhodl, že za stávajících finančních podmínek, které magistrát divadlu poskytl, bude tato sezona tou poslední. V grantovém řízení na roky 2010 až 2013 byly přiděleny divadlu peníze o tři miliony nižší, než byl vypracovaný rozpočet divadla. V poslední sezoně uvede divadlo pět inscenací, představí dva německé režiséry, počítá se zahraničními zájezdy i s koprodukcí s Bavorskou státní činohrou v Mnichově.

Hlavní město už vyhlásilo výběrové řízení na nového provozovatele této scény, jejíž dosavadní nájemce skončí 31. července 2012 kvůli nedostatku peněz. Pařízek o tom informoval magistrát už v dubnu, kdy upozornil, že finanční příspěvek neodpovídá provozu a nákladům na uměleckou činnost. Divadlo Komedie patří podle kritiků k nejlepším domácím scénám.

"Uzávěrka přihlášek na nového provozovatele Divadla Komedie je 19. října, první kolo tříkolového výběrového řízení se uskuteční 24. října," řekl novinářům pražský radní pro kulturu Tomáš Kaucký (ČSSD). Pařízek ale odmítl jeho nabídku, aby ve výběrové komisi usedl. Smlouva na léta 2012 až 2016 má být uzavřena do konce ledna 2012.

Reportáž Jiřího Svobody.

"Chceme, aby české divadlo existovalo v regionálních podmínkách s regionálními výsledky, anebo chceme aspoň občas - když se naskytne kvalitní tvůrce, dílo či tým - vstoupit do 'Ligy mistrů' a tam hrát důstojnou roli? Pokud chceme Ligu mistrů, musíme pro ni vytvořit podmínky. Divadlu Komedie jsme je vytvořit nedokázali," komentoval konec PKD v Divadelních novinách kritik Vladimír Hulec. "Je to stejné, jako když má někdo našlápnuto na evropský nebo světový rekord a někdo mu při rozběhu podtrhne nohu. Přesně to se stalo pražskému Divadlu Komedie v poslední době od pražského magistrátu," dodává divadelní kritička Marie Reslová.

"Nové věci vznikají a staré zanikají. K fluktuaci mezi divadelními domy by mohlo docházet častěji, pražskému divadelními životu by to mohlo přinést užitek. I když se nám nepodařilo dokončit, co jsme chtěli, vnímáme desetileté období jako úspěšné a uzavřené, těšíme se na nové příležitosti," podotkl Pařízkův spolupracovník, režisér David Jařab.

Podle Pařízka bude první novinkou závěrečné sezony 22. září světová premiéra dramatizace románu Agnes švýcarského spisovatele Petera Stamma, kterou připravuje s Ivanou Uhlířovou a Martinem Pechlátem německý režisér Alexander Riemenschneider. Začátkem listopadu se objeví adaptace románu Josepha Conrada Srdce temnoty, v níž se režisér David Jařab vydá na cestu do nitra afrického kontinentu i lidské duše. Pařízek uvede v prosinci inscenaci Fassbinderovy kontroverzní komedie Město, odpad, smrt.

"V první polovině února uvede německý režisér Hanes Weiler poetický text Bernarda-Marii Koltése V samotě bavlníkových polí a 10. května uzavře působení PKD premiéra Handkeho Hodiny, ve které jsme o sobě nevěděli. "Je hrou bez dialogů, kterou jsme museli letos kvůli nedostatku financí vyjmout z našeho programu," dodal Pařízek. Soubor má podle něj hostovat ve Vídni, Bratislavě, Mnichově a v Düsseldorfu.
 
mis, Česká televize, 12. září 2011

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením