Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Ostrostřelci: Prostor
Zastavse.cz

OSTROSTŘELCI: PROSTOR

 
Kdy: 24.09.03 - 19,30
Kde: Divadlo Komedie, Jungmannova 1
Cena: 140,- ... 70,-
www: www.prakomdiv.cz
Skutečné zahájení divadelní sezóny v Komedii
Prostor přede vším. Tak nějak bude vypadat páté pokračování projektu neješitného divadla s názvem Ostrostřelci, jímž 24. a 25. září zahájí Pražské komorní divadlo v Divadle Komedie novou divadelní sezonu (přestože už zde během září zazářily tři premiéry - Co měsíc vyprávěl, Antiklimax a Alenka v kraji divů).

Několikadenní příprava, minimum repríz (slovy dvě), přísná pravidla. To vše je v Ostrostřelcích stejné. Letos se mění prostor. Stejně jako minule se bude sice střílet v divadle Komedie, prostoru se však změní jeho funkce: stává se protagonistou a cílem střílejících. Není obvyklé, že by divadelní proces šel cestou: scéna - text - představení, říkají organizátoři, jež si pohrají s výchozím bodem scénického prostoru Jana Štěpánka nazvaným Dvanáct měsíčků. Zaangažují se do něj režiséři Jan Nebeský, Zdeněk Plachý a David Jařab, aby spolu s "duchovními spřízněnci" souboru vytvořili divadelní cosi, v němž bude možno objevit Setkání mudrců, Cestu nahoru a zase zpět a Voheň básníků.

"Autorství je zamlčeno ve prospěch společného díla," praví zásadní pravidlo neješitného divadla, objevivšího se v minulosti v Divadle Na Zábradlí nebo Divadle Archa. Podíleli se na něm například Vladimír Morávek, Ivo Krobot, Lumír Tuček, Dušan Pařízek a další.

Co bude v Prostoru (v prostoru Komedie) jen 24. a 25. září vysloveno:

"Když člověk žije, je měkký a poddajný. Když umírá, je pevný a silný."
"Chci se oprostit od svého těla a nepřijímat. Nepřijímat a spát. Stále spát a zapomenout na svou existenci: na své pohlaví, na to, že jsem jediná žena, že jsme se milovali a nenáviděli a že už k sobě necítíme nic než soucit. Soucit každého s jeho vlastní nenávistí vůči sobě samému."
"Chci se jen tak obyčejně postavit a připadat si jako obyčejný občan. Chci obyčejnost a netoužím už vůbec po nevšednosti či neobvyklosti. Ale jsem k smrti unaven."
 
hannah, Zastavse.cz 23. září 2003

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením