Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Thomas Bernhard: Staří mistři
Scena.cz

THOMAS BERNHARD: STAŘÍ MISTŘI

 
V titulních rolích Karel a Marián Rodenovi

Pražské komorní divadlo uvede v Divadle Komedie světovou premiéru dramatizace románu jednoho z nejvýznamnějších dramatiků 20. století Thomase Bernharda Staří mistři. V hlavních a jediných rolích se poprvé na jevišti divadla Komedie setkají společně bratři Karel a Marian Rodenovi. Premiéra se uskuteční 4. června 2004 v 19.30 h.

„Nápad inscenovat Staré mistry vznikl pomalu. Nějakou dobu se zdálo, že šlo jen o momentální inspiraci,“ upřesnil režisér Dušan D. Pařízek. „Na počátku byl Bernhardův román, samotným autorem vybaven podtitulem ´komedie´. A setkání s mladým scénáristou-samoukem Svatoplukem Jelínkem. Snaha vysvětlit postupy při dramatizaci mě vedla k příkladu Starých mistrů. Když mě po několika měsících překvapil scénickou úpravou tohoto románu, pochopil jsem, že jde o víc. A nejen jemu. Uvědomil jsem si, jak moc pomáhá psát pro konkrétní lidi. Vyškrtli jsme vše přebytečné a novou verzi námětu napsali společně. Na dramatizaci jsme pracovali s vědomím, že jediné dvě postavy budou hrát Karel Roden se svým bratrem Marianem. Tenkrát nám to přišlo správné. Platí to i dnes.“

Thomas Bernhard se narodil 9. února 1931 v holandském Heerlenu u Maastrichtu. Téměř od narození ho vychovávali vídenští prarodiče, jeho dědeček Johannes Freumbichler, spisovatel, se snažil jej vést k umění. V letech 1943-45 pobýval v salcburském internátu, od roku 1945 pak navštěvoval Humanistické státní gymnázium v Salcburku. V mládí prodělal těžký zánět pohrudnice, takže trávil dlouhou dobu po různých léčebnách a sanatoriích, kde začal z nedostatku jiné zábavy intenzivně číst a psát. V letech 1952-55 spolupracoval se salcburskými novinami Demokratisches Volksblatt, 1955-57 navštěvoval tamější Vysokou hudební a divadelní školu Mozarteum. R. 1957 vyšla jeho první knižní publikace, svazek básní Auf der Erde und in der Hölle (Na zemi a v pekle), r. 1963 první prozaické dílo Frost (Mráz).

Roku 1988 uvedl vídeňský Burgtheater přes odpor nejvyšších vládních míst nedlouho před autorovou smrtí jeho hru Heldenplatz (Náměstí hrdinů, 1988), nemilosrdně odhalující rakouskou realitu v předvečer druhé světové války. Thomas Bernhard zemřel 12. února 1989 v hornorakouském Gmundenu. Jeho romány a divadelní hry, v nichž se spojují jazyková virtuozita, patos a humor s mravní neústupností intelektuála, patří k nejvýznamnějším dílům německy psané literatury 70. a 80. let dvacátého století. Ve svém testamentu zakázal uvádění svých her v Rakousku, a to v jakékoli formě (kromě těch, které se již hrály). Tento zákaz se podařilo z iniciativy jedné privátní nadace v červenci 1998 zrušit.
 
Jan Zítka, Scena.cz 29. května 2004

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením