Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Potlesk pro Kolářovou a Rösnera
Lidové noviny

POTLESK PRO KOLÁŘOVOU A RÖSNERA

 
Ve Stavovském divadle se v úterý večer udělovaly výroční ceny divadelních kritiků

Vavřínový věnec za inscenaci roku připadl Janu Nebeskému a jeho nastudování Jandlova textu Z cizoty. V hereckých kategoriích výročních cen diadelních kritiků - Cen Alfréda Radoka 2004 -zvítězili Daniela Kolářová a Boris Rösner.
O ráz slavnostního udělování cen ve Stavovském divadle se postaral režisér Vladimír Morávek, jinak mnohonásobný kandidát na cenu za inscenaci roku (včetně letošního ročníku), který pokud jde o režii, zatím žádnou z nominací neproměnil. Nepočítáme-li ovšem loni zavedenou cenu Hvězd na vrbě, kterou získal za projekt Čechov Čechům.
Morávek "vsunul" udílení do fragmentů ze své inscenace Hoří, má panenko (podle stejnojmenného Formanova filmu), která měla premiéru v Klicperově divadle 12. března. V první polovině večera se předání cen na jevišti stalo součástí hasičské tomboly a dohadování, komu trofeje nadělit. Na proslulém stolečku, z něhož u Formana (a potažmo i u Morávka) během bálu postupně mizelo paroží i tlačenka se tyčila různá česká ocenění - soška Český lev, radokovský vavřínový věnec... Zkrátka hasiče, jejich ples a handrkování Morávek připodobnil českému divadelnímu světu.
Druhá část už se víc soustředila na předávání cen, během večera pak zazněly různé populární písničky z šedesátých let, například někdejší hit Yvonne Přenosilové Boty proti lásce či Gottova Lady Carneval. Laureáti jednotlivých kategorií si již podruhé (místo keramických vajec Aleše Lamra) odnášeli pozlacené lístky z vavřínového věnce.
Ocenění uděluje Nadační fond Cen Alfréda Radoka. Děje se tak na základě ankety divadelních kritiků a publicistů v časopise Svět a divadlo, která byla poprvé uveřejněna za rok 1992. Letos o nominacích rozhodovalo 56 kritiků a kompletní výsledky jsou zveřejněny v čísle 2/2005 Světa a divadla.
Co do četnosti vede mezi laureáty hlavní ceny (inscenace roku) režisér J. A. Pitínský, následují režiséři Petr Lébl a David Radok. V hereckých kategoriích je trojnásobnou držitelkou Marie Málková (hraje i v inscenaci roku 2004 Z cizoty) a čtyřikrát si titul divadlo roku odneslo Klicperovo divadlo v Hradci Králové.
Anketa letos doznala jedné změny v kategorii hra. Dosud bylo možné do ní nominovat dramaturgické objevy i ze zahraniční dramatiky. Nyní je kategorie určena jen českým původním novinkám. Letošní ocenění operního libreta (Duškovo Nagano) je svým způsobem zvláštností.
Ceny kritiky jsou rovněž od roku 1992 spojeny se soutěží dramatiků, v níž se postupně etablovali mnozí autoři mladší generace (například Drábek, Klimáček, Volánková). Letos se jí zúčastnilo 54 autorů s 58 texty. Soutěž vyhrál Roman Olekšák se hrou Smajlíci, zvláštní uznání obdrželi Karel František Tománek a Dušan Jecelín.
Záznam slavnostního ceremoniálu bude zítra vysílat ČT 2 ve 22.35 hodin.


Ceny Alfréda Radoka za rok 2004

Inscenace

Ernst Jandl: Z cizoty
Režie: Jan Nebeský
Divadlo Na zábradlí

Ženský herecký výkon
Daniela Kolářová - Matka Thomas Bernhard: U cíle
Režie: Arnošt Goldflam
Pražské komorní divadlo v Divadle Komedie

Mužský herecký výkon
Boris Rösner - Harpagon Moliere: Lakomec
Režie: Michal Dočekal
Národní divadlo Praha

Divadlo
Divadlo Na zábradlí

Hra
Martin Smolka - Jaroslav Dušek: Nagano
Režie: Ondřej Havelka
Národní divadlo Praha

Scéna
Pavel Svoboda Richard Wagner: Bludný Holanďan
Režie: Jiří Heřman
DJKT Plzeň

Hudba
Petr Hromádka F. M. Dostojevskij/V. Morávek: Sto roků kobry
Režie: Vladimír Morávek
Husa na provázku

Talent
Magdalena Borová – herečka

Dramatická soutěž Cen Alfréda Radoka
Roman Olekšák
Michal Bambušek
Dušan Vicen
 
Jana Machalická, Lidové noviny, 23. března 2005

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením