Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Hra kontroverzního Neil LaButeho v Komedii
iDNES

HRA KONTROVERZNÍHO NEIL LABUTEHO V KOMEDII

 
Divadelní hra The Shape of Things (Tvar věcí) z roku 2001 patří k nejčastěji uváděným současným americkým divadelním textům. Ruku v ruce s dřívější tradicí ho převedl LaBute pod stejným názvem i na filmové plátno. Snímek měl premiéru v lednu 2003 na filmovém festivalu v Sundance. Pražské komorní divadlo ji nyní uvádí jako 7. premiéru svého nového programu v divadle Komedie.

Filmař, scenárista a dramatik Neil La Bute patří mezi nejvýraznější, ale zároveň značně kontroverzní osobnosti současného amerického nezávislého filmu a světové dramatiky. Narodil se v roce 1963 v Detroitu, ale již v ranném věku se jeho rodina přestěhovala do státu Washington na severozápadě USA. Psaní a divadlu se začal věnovat na střední škole a po jejím ukončení získal stipendium na Brigham Young University (BYU) ve státě Utah, kde studoval drama a film a kde rovněž konvertoval k Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů (Mormonská církev). Absolvoval tvůrčí dílny na londýnském Royal Court Theatre, které patří od 50. let k baštám nové dramatiky, a posléze dílny při nezávislém americkém filmovém festivalu Sundance. V roce 1993 uvedl na BYU svou první divadelní hru In Company of Men. Příběh o dvou byznysmenech, kteří se rozhodnou citově zničit hluchou dívku, úřednici své firmy, se v roce 1997 LaBute rozhodl adaptovat rovněž pro film. Snímek s rozpočtem 25 000 dolarů natočil se skupinou přátel a spolužáků z univerzity, a přestože byly podmínky vzniku tohoto filmu značně amatérské, vyhrál snímek In Company of Men v tomtéž roce Sundance Film Festival a dostal se i do mezinárodní distribuce. LaBute se tak rázem zařadil mezi výrazné osobnosti mladé generace amerického filmu jako jsou Kevin Smith a Steven Soderberg. V následujícím roce uvedl na filmové plátno svůj další scénář Your Friends and Neighbors, který nevybíravým způsobem odhaluje temné a skryté stránky intimních vztahů mezi „přáteli a sousedy“ a v roce 2000 se vrátil úspěšně k divadlu premiérou své nové hry Bash: latterday plays. V roce 2000 se rovněž ujal režie filmu podle scénáře Johna C. Richardse Nurse Betty s Morganem Freemanem a Renee Zellwegerovou v hlavních rolích, který se stal jeho prvním hollywoodským studiovým filmem. V roce 2002 uvedl svůj další snímek Possession, adaptaci populární romance A. S. Byatta, hlavní role tentokrát ztvárnili Gwyneth Paltrowová a Aaron Eckhart. Pokud nenatáčí, žije Neil LaBute se svou ženou a dvěma dětmi ve Fort Wayne v Indianě.
 
iDNES, 30.9.2003

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením