Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Výpravy do temných stránek duše - I. část
Týdeník Rozhlas

VÝPRAVY DO TEMNÝCH STRÁNEK DUŠE - I. ČÁST

 
Snad nejvypjatěji se výše uvedené moto Divadla Komedie pro probíhající sezonu podařilo naplnit v jeho posledních dvou inscenacích.
První z nich, Kabaret Ivan Blatný, jehož libreto a hudba jsou dílem brněnského skladatele Miloše Orsona Štědroně (syna muzikologa a skladatele Miloše Štědroně), by si ovšem mohla vzít jako moto i titul románu dalšího brněnského emigranta Milana Kundery „Život je jinde“. Odpovídá mu osud básníka Ivana Blatného (1919-1990), který v roce 1948 požádal o politický azyl v Anglii. Obtíže emigrace patrně u něho urychlily propuknutí paranoidní schizofrenie a přispěly k jeho následnému dlouhodobému pobytu v psychiatrické léčebně – úkrytu před tíhou skutečnosti i doživotním „žaláři“. Takový pohled na úděl Blatného zdůrazňuje i režie Jana Nebeského a výprava Jany Prekové. Na jevišti je postaveno pódium pro orchestr kabaretu otočený do hlediště, ale diváci sedí za ním na jevišti. Pódium z jejich pohledu vytváří okachlíkovanou stěnu léčebny. U ní se choulí básník – téměř převážně mimický projev Karla Dobrého obdivuhodně zpřítomňuje Blatného propadání se do nemoci. Zpočátku se občas objeví v útržcích slov (z deníků i textů básní) potřeba psát a trápivé vzpomínky na české reálie – především na zradu nejbližšího přítele Josefa Kainara, který se Blatného po emigraci zřekl. Tam za zdí je svět s hudbou, se slovy básní, s krásnými ženami, které zpívají a jejichž přeludy pronikají i za zdi ústavu. Touhy se ovšem proměňují především na choutky po sexu a další tělesné potřeby prozrazující destruující vliv nemoci. Ostatně i v ústavu je žena – Ošetřovatelka, kterou hraje Lucie Trmíková s postavou groteskně „vystlanou“, aby vynikly všechny atributy ženství. Je to jakási Velká sestra, v níž se péče prolíná stejně s tyranií jako se soucitem a nádechem erotiky. Především jejím prostřednictvím režisér obrazně – krutě i jemně – zkonkrétnil všechnu děsivost i útěšnost ústavu a bídu nemocné duše.

(...)
 
Vítězslava Šrámková, Týdeník Rozhlas, 28. května 2007

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením