Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Inscenace roku
Divadelní noviny

INSCENACE ROKU

 
PETR FEYFAR: F. Kafka: Proces, r. D. D. Pařízek, Pražské komorní divadlo. Bylo-li by z totality úniku, museli bychom ji přejmenovat. Známý příběh přečtený (a brilantně zahraný) v tušení i dalších možností totality než těch, s nimiž je běžně spojován.

VLASTA GALLEROVÁ: F. Kafka: Proces r. Dušan D. Pařízek, Pražské komorní divadlo v Divadle Komedie Praha. Velice současná inscenace, která ctí autora, je výrazně minimalistická, soustředěná na detailní práci s herci, což už dnes nalezneme málokde. Navíc tvrdohlavě dále rozvádí divadelní vidění PKD, které je ojedinělé a koncizní, sledující naši tragikomickou existenci v dnešním podivném světě v syntéze výpovědi a vizuality. Komedie má dnes nejvýraznější tvář ve spektru pražských divadel.

MARTIN PORUBJAK: F. Katka, D. D. Pařízek: Proces, r. D. D. Pařízek, Pražské komorní divadlo v Divadle Komedie Praha. Hlhoká a uhrančivá inscenácia o existenciálnom pocite viny s s vynikajúcim hereckým výkonom Martina Fingera.

BRONISLAV PRAŽAN: I. Kafka, D. D. Pařízek: Proces, r. D. D. Pařízek, Pražské komorní divadlo v Divadle Komedie Praha. Dušan D. Pařízek ve své trojjediné roli – jako autor scénáře, režisér i scénograf – dokázal v této inscenaci, za vydatné podpory své skvělé trupy, z níž jmenujme alespoň Gabrielu Míčovou a Martina Fingera, odkrýt „predátorství“ ukrývající se v hloubi lidských vztahů, a tím i motivační jádro Kavkovy tvorby.

ZDENKO PAVELKA: I když drobím svůj hlas, ještě přidám Kafkův Proces v adaptaci a režii D. D. Pařízka a provedení Pražského komorního divadla v pražském Divadle Komedie. Dokonale „vydyzajnovaný“ mrazivý obraz. Ač pamatuju Maximiliana Schella v Noelteho filmovém Zámku, našel pro mě Kafkův K. novou tvář – Martina Fingera.

MILOŠ HORANSKÝ: F. Katka, D. D. Pařízek: Proces, r, D. D. Pařízek, Pražské komorní divadlo v Divadle Komedie Praha. Einstein i Grossman by měli radost.

MARTINA ČERNÁ F. Kafka, D. D. Pařízek: Proces, r. D. D. Pařízek, Pražské komorní divadlo. Po pěti letech hospodaření v Divadle Komedie, slibných počinech raného období a nemajíc v oblibě Kafku považuji inscenaci za zralý plod kontinuální a důsledné režijní, dramaturgické, scénografické i herecké práce, jímž se místní umělecký soubor dostává do svého klasického údobí. Těžký proces si však připravili pro své další sklizně...

MILOŠ URBAN: F. Kafka, D. D. Pařízek: Proces, r. D. D. Pařízek, Pražské komorní divadlo v Divadle Komedie Praha. Vydařené a vysoce aktuální zpřítomnění ne zrovna snadné literární klasiky, na jejímž scénickém provedení je velmi snadné vylámat si zuby a ještě k tomu unudit jím diváky k smrti – viz některé nejmenované kafkovské adaptace z posledních let. V této inscenaci je však Kafka (jako) doma.
 

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením