Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Tipy týdne: Nadváha, nedůležité
Literární noviny

TIPY TÝDNE: NADVÁHA, NEDŮLEŽITÉ

 
V Divadle Komedie zinscenoval Dušan Pařízek v české premiéře další z krutých textů rakouského dramatika Wernera Schwaba. Syrová dramatická hříčka Nadváha, nedůležité: Neforemnost popisuje silvestrovskou oslavu, jejíž atmosféru režisér na jevišti invenčně doplnil dotáčkami z letošního pražského novoročního ohňostroje nad Vltavou.
Deformovanou společnost lidí zobrazuje na klasicky „pařízkovské “minimalistické scéně. V první čtvrtině ponechává drastický humor Schwabova textu vyznít především ve slovních obratech a dostatek prostoru mu ponechává i statická scénografIe. Poměrně různorodou společnost sedmi známých spojuje pocit neštěstí a nespokojenost se životem. Rovnováha společnosti se však naruší příchodem úspěšného a šťastného „hezkého párku“. V tomto okamžiku vystupuje na povrch neforemnost a nezformovatelnost nešťastné skupiny, která hned zaútočí na úspěch, uhlazenost a úlisnost dokonalého páru. Štěstí je v takto deformované společnosti nadbytečné, je třeba ho zničit, rozsápat, zlikvidovat, sežrat. Zoufalství vede k nejhrubším zločinům, ke kanibalismu, lze se jen těžko dovolávat lidství v člověku. Nebo je tomu naopak? Je to úspěch, který parazituje na ubožácích a štěstí doslova saje z cizích životů? Náhle se ocitáme v tříšti novoročního skla, které podřezává žíly, a v kalužích krve, jež jsou neznámo čí.
 
Zuzana Perůtková, Literární noviny, 28. ledna 2008

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením