Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > O Snílcích i kedlubnách
Reflex

O SNÍLCÍCH I KEDLUBNÁCH

 
DIVADLO KOMEDIE pokračuje v uvádění německých textů

Už před zahájením dalšího ročníku Pražského divadelního festivalu německého jazyka (31. 10. – 9. 11.) víme, které divadlo získalo Cenu Max. Ta se uděluje nejlepší inscenaci německého textu na českých scénách a již podruhé za sebou putuje do pražského Divadla Komedie. Letos poprvé se rozdělila mezi dvě inscenace: dramatizaci Kafkova Procesu a hru Wernera Schwaba – Nadváha, nedůležité: Neforemnost. Rozpolcené rozhodnutí komise (jíž jsem členem) má svou logiku. Obě umělecky zcela srovnatelné inscenace jsou dílem jediného režiséra – Dušana D. Pařízka a jeho hereckého souboru.
Najdou se však tací, kterým samými starostmi dřevnatí hlava. Na tiskové konferenci k festivalu se jedna taková nejmenovaná novinářská kedlubna ozvala s návrhem, jestli by režisér Pařízek nemohl být ze soutěže o Cenu Max jaksi vyloučen, aby se dostalo i na jiné tvůrce. Bylo by to veselé, kdyby to dotyčný nemyslel smrtelně vážně. Vyhrál jsi už dvakrát za sebou Tour de France, nemáš už na startu co pohledávat! Jistě – divadlo není sport, avšak určitá kritéria existují. Pařízkova dlouholetá soustředěná práce v Divadle Komedie prostě přináší vynikající výsledky. Poslední jeho premiérou jsou Snílci Roberta Musila, dramatický předobraz Musilova nejslavnějšího románu Muž bez vlastností. Na minimalistické scéně se odehrává zábavné existenciální drama třicátníků, jimž se hroutí vztahy a bortí svět. V Pařízkově vlastním překladu konverzují jazykem, který je stejným dílem současný jako nadčasový. Na Snílcích se můžete velice bavit anebo vše hluboce prožívat, záleží na vaší momentální životní situaci. Mimořádné herecké výkony (R. Zach, V. Hybnerová, G. Míčová, M. Pechlát, M. Finger, S. Majer a D. Poláková) oscilují mezi oběma možnostmi ironického pozorování i niterného prožívání. Konkrétněji: Pechlátova studie citového příživníka a noční rozhovor se zvířecími zvuky mezi Zachem a Fingerem představují znamenitou ukázku tvárnosti herecké práce v Komedii. A neblahá zpráva nakonec: Snílci jsou dalším horkým kandidátem Ceny Max pro příští rok.
 
Richard Erml , Reflex, 16. října 2008

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením