Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Hazardér“ Jiří Černý Toužil být kouzelníkem od dětství
Scena.cz

HAZARDÉR“ JIŘÍ ČERNÝ TOUŽIL BÝT KOUZELNÍKEM OD DĚTSTVÍ

 
S mladým hercem Jiřím Černým jsme se sešli po premiéře v Divadle Komedie, kde ztvárnil postavu Bratra v inscenaci Antiklimax. Nejenže měl den po premiéře, ale vrátil se z Plzně, kde inscenace Kanibalové zahajovala festival Divadlo. Jak přiznal „Za celý den jsem měl pouze housku a kafe, studený guláš a teplé pivo.“
Jiří Černý se narodil roku 1982 v Praze. Otec pedagog na vysoké škole, maminka učitelka prvého stupně na církevní škole a starší bratr studující na technice. Svého tatínka popisuje jako hlavu rodiny, který chtěl být v mládí dirigentem. Dnes se věnuje víkendovému hraní na housle. Jirkovo rozhodnutí jít studovat herectví přijali rodiče bez potíží. Prý ať se věnuje tomu, co si sám zvolím. Paní učitelka v „dramaťáku“ mu doporučila, ať zkusí herectví. Vystudoval pražskou konzervatoř.

V posledním ročníku dostal nabídku na roli mladého homosexuála v inscenaci Marka Ravenhilla Shopping and fucking. Hru režíroval Michal Dočekal, tehdy coby čerstvě jmenovaný šéf činohry. Jiří Černý při rozhovoru vzpomínal na průběh příprav, kdy se prostě nedařilo. Na řadu přišel obraz, kdy měl přinést na jeviště kufřík peněz, ale on si ho nepřipravil. Po ruce byly kleště. Vzal je, odešel na jeviště a odříkal celou svoji repliku jako by měl kufr s penězi. Režisér Michal Dočekal zrušil zkoušku. V šatně se spolu s kolegou Romanem Zachem dané situaci notně zasmáli. I toto se může přihodit při zkoušení – stačí malá nedbalost a napětí je tu. Roli považoval za velkou výzvu. Přemýšlením nad tím, že může být zaškatulkován, případně, že by mu mohl někdo z diváků dát i přes ústa, se nezabýval. Podle něj hraje ve většině divadelních her neodmyslitelnou úlohu láska nebo vztah mezi mužem a ženou, v případě Shopping and fucking mezi dvěma muži. Inscenace patří v Ústí nad Labem mezi hitovky. Stala se mu osudnou i v osobním životě. Jeho partnerka ho poznala při jedné z repríz.
Svoji domovskou scénu Činoherní studio považuje za alma máter se vším všudy, byť se po loňských povodních v podstatě změnilo v kočovnou společnost. O repertoáru hovoří, že i když je neklasický, nemá štěstí na diváky. A když jedná se většinou o studenty, ne rodilé Ústečany. S Ústím nad Labem se velmi sblížil. Být v uměleckém souboru „Činoheráku“ považuje za prestiž.
Vedle Shopping and Fucking hraje v inscenaci Ivanov. V Ústí zkouší Hamleta, kde ho čeká postava Fortinbrase. Na roli se těší. Přestože se v délce textu řadí mezi ty malé – uvědomuje si , že v inscenaci jeho postava může mít duši a svá tajemství. A ve správnou chvíli zasáhnout. Vedle toho přiznal, že už si potřebuje od velkých postav odpočinout. V současné době alternuje v inscenaci Divadla Komedie – Kanibalové a v již zmíněné hře Schwaaba Antiklimax. Po prázdninách šel na jeviště s obavami, zda nezapomněl hrát. Jiří Černý při rozhovoru působil zdrženlivě až plaše. Na jeviště rozklepaný nejde, i když zdravá tréma musí být. „Nikdy nevíte, jak se vyspíte,“ upřesňuje. Divadelní prázdniny převážně trávil na chalupě. Fyzickou práci moc nevyhledává, ale dokáže sekerou porazit strom. „Divadlo i les mají svá tajemství. Když divák uvěří a spoluprožívá změněný stav reality a vědomí, prostě o něj divadlo zavadí – je to zázrak. Když divák nepromýšlí hercův výkon, jen vnímá – pak je to kouzlo,“ říká Jiří Černý a dodává: „Jako dítě jsem chtěl být vždycky kouzelníkem a dělat zázraky.“ (Smích…)
O jeho nadání i talentu jsme mluvili s režisérem Dušanem D. Pařízkem, který pochvaloval nedotknutelnost Jiřího Černého odborným herectvím. „Jirka dokáže vytvářet postavu přirozeně z vnitřku,“ upřesnil Dušan D. Pařízek a uzavřel. „Je to dobrý naturštik.“ Postava v Antiklimaxu je toho dokladem.
S Jiřím Černým jsme si ještě povídali o fotbale. Nejvíce ho láká návštěva kasina – rád by odhalil průběh vnitřních procesů hráče při risku a hazardu. Přejeme mu, ať se mu daří kouzlit i hazardovat ve velkých a malých rolích.
 
Josef Meszáros, Scena.cz 5. října 2003

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením