Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Začal druhý rok Pražského komorního divadla v Komedii
Listy Prahy 1

ZAČAL DRUHÝ ROK PRAŽSKÉHO KOMORNÍHO DIVADLA V KOMEDII

 
Pražské komorní divadlo vstoupilo do nové sezóny velmi rázně. Už v září vyrukovalo na jeviště divadla Komedie, kde již druhým rokem působí, se třemi novými inscenacemi.

Skutečným zahájením se stala až čtvrtá premiéra – letošní pokračování cyklu Ostrostřelci. Projekt Ostrostřelci: Prostor mohli diváci poprvé zhlédnout před čtyřmi lety v Divadle Na zábradlí. Koncepce Davida Jařaba a Dušana D. Pařízka, spočívá v převrácení divadelního tvůrčího procesu tak říkajíc na ruby, totiž začít od scény, na jejímž základě vznik ne text a finálně pak představení, to celé během neuvěřitelných čtyř dnů. Začátek sezóny byl příležitostí zhodnotit, jak se Pražskému komornímu divadlu v Komedii loni dařilo. „Minulá sezóna byla první, zahajovací, a byl to rozjezd neobyčejně těžký. Na 171 představení, která se tady uskutečnila, přišlo asi 22 tisíce diváků. Z toho vyplývá, že návštěvnost byla v průměru přibližně šedesátiprocentní. Diváckou základnu tvořili naši skalní příznivci, kteří nás podporovali již v předchozích letech v Ponci a Na zábradlí, ale přicházeli i noví diváci,“ bilancoval Dušan D. Pařízek, intendant Pražského komorního divadla.
V loňské tvůrčí linii bude tým pokračovat i letos. Do nadcházející sezóny divadlo vstupuje s repertoárem dvanácti her uvedených v minulém roce. Nadále bude spolupracovat se soubory, které měli diváci již možnost v Komedii vidět. Již v září zde po několikáté hostovalo Činoherní studio Ústí nad Labem s kontroverzní hrou Marka Ravenhilla Shopping and Fucking. „V koprodukci s Činoherním studiem pracujeme na novém projektu – Nikdy od Lenky Lagronové, jehož premiéra je plánovaná na listopad a který se stane prvním projektem inscenovaným v našem malém studiu,“ upozornil David Jařab, druhý z tandemu uměleckého vedení PKD. Opět se na zdejší pódium vrátí také taneční soubor Deja Donne, 13. října zde v české premiéře odehraje představení There where we were. Avantgardní soubor Teatr Novogo Fronta na počátek prosince připravuje premiéru zbrusu nové inscenace Olověné nebe. V novém kalendářním roce Pražské komorní divadlo chystá tradičně premiéry her soudobých dramatiků. V koncepci Dušana D. Pařízka bude realizován Kvartet Heinera Müllera, hru U cíle Thomase Bernharda bude režírovat Arnošt Goldflam. Další připravovanou novinkou je „hamletovský projekt Jana Nebeského s pracovním názvem Solingen, a také Canettiho Zaslepení z dílny Davida Jařaba.
Prostor Divadla komedie kromě zprovoznění nové malé scény v dolním foyer doznal další proměny. Schodiště se totiž proměnilo ve výstavní prostor. První výstava nazvaná 3P, která zde je k vidění do 10. října, nabídla seznámení s tvorbou skupiny Code, která čítá tři mladé autorky, studentky a absolventky Akademie výtvarných umění, Hanu Císařovou, Terezu Janečkovou a Janu Laštovku.
 
sin, Listy Prahy 1, říjen 2003

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením