Skip Navigation Links
Aktuálně.cz

DIVADLO KOMEDIE ZVAŽUJE KVŮLI FINANCÍM DALŠÍ EXISTENCI

 
Soubor Pražského komorního divadla, který působí v Divadle Komedie, zvažuje další existenci. Po čtvrtečním rozhodnutí pražského zastupitelstva ve věci víceletých kulturních grantů totiž bude bojovat s financemi a bude muset učinit citelné zásahy do původně plánovaného programu.

Divadlo požadovalo na příští rok jakožto první rok čtyřletého grantu 17,5 milionu, zastupitelstvo schválilo 14,5 milionu korun. "V roce 2010 nebude realizován koprodukční projekt Austerlitz, na jehož uskutečnění měla Spolková kulturní nadace z Německa přispět částkou 150 000 eur, ani koprodukční projekt Švejk připravovaný s vídeňským divadlem Schauspielhaus," stojí ve stanovisku šéfů PKD Dušana Davida Pařízka a Davida Jařaba.

Omezení budou nezbytná

Komedie patří k nejrenomovanějším nejen pražským scénám. Nabízí drsnou poetiku a mimořádná představení. Často uvádí autory z německé jazykové oblasti; z poslední doby vzbudil velký ohlas jejich Proces či inscenace Goebbels/Baarová. "Jsme fitcentrem pro duši desítek tisíc návštěvníků," tvrdí Pařízek.

Další omezení programu ale budou podle obou šéfů nezbytná. Jeho podobu značně ovlivní podmínky zakotvené ve smlouvě, kterou je nyní třeba uzavřít mezi magistrátním odborem kultury a památkové péče jakožto poskytovatelem finanční podpory a Pražským komorním divadlem jakožto provozovatelem Divadla Komedie.

"Předpokládaný rozpočet divadla na rok 2010 se tak již nyní snižuje minimálně o 4,5 milionu korun. Další ztráty jsou totiž způsobeny nemožností podepsat včas koprodukční smlouvy i smlouvy o plánovaných zájezdech. Pokud se nepodaří chybějící prostředky doplnit z jiných zdrojů, je již nyní jasné, že divadlo bude nuceno svou existenci přinejmenším omezit na kratší období než do konce roku 2013," uvádí se ve stanovisku.

Také na rok 2011 má Komedie dostat 14,5 milionu korun, v dalších letech pak částky 15 a 15,5 milionu korun.

Připojilo se i ND

O víceletý grant žádalo magistrát celkem 50 organizací, 14 jich bylo přesunuto do jednoletých grantů, o kterých by se mělo jednat v lednu. Dvě žádosti byly kvůli nesplnění podmínek vyřazeny úplně. Celkem organizace požadovaly dotace převyšující miliardu korun. Pro rok 2010 město počítá s rozdělením částky 122,38 milionu korun, to je podle náměstka primátora Milana Richtera (ODS) stejně jako letos. Deset grantů se týká divadla, sedm hudby, šest tance, tři jsou z oblasti výtvarného umění, fotografie a nových médií, dva se týkají literatury a šest připadá na kategorii ostatní.

Řada pražských kulturních institucí na rozhodnutí o grantech netrpělivě čekala, protože na nich závisí jejich další fungování. Jejich provozovatelé do poslední chvíle netušili, jestli nějaké peníze v příštím roce dostanou a budou moci pokračovat ve své činnosti. Podle zástupců PKD formulovalo Divadlo Komedie požadavky na zvýšení dotace v letech 2010-2013 s cílem realizovat umělecky nadstandardní a v pražském spektru ojedinělou dramaturgii s alespoň minimálním zázemím. Požadavky PKD podpořila řada pražských scén včetně činohry Národního divadla.
 
Red Kul, Aktuálně.cz, 18. prosince 2009

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením