Skip Navigation Links
Týdeník Rozhlas

KRÁSNÉ KVĚTY ZÁNIKU - HOSTÉ

 
Pražské Divadlo Komedie získalo za osm let, kdy je vedou režiséři Dušan Pařízek a David Jařab, renomé naší nejprogresivnější divadelní scény. Kvůli zpozdilé finanční a kulturní politice pražského magistrátu však koncem uplynulého roku dospělo téměř až k hranici zániku. I přesto, že již delší dobu muselo vegetovat ve svízelných ekonomických podmínkách, tři poslední inscenace, jež premiérovalo v závěru loňského roku, znovu potvrdily jak jeho výjimečné postavení v rámci českého divadelnictví, tak fakt, že k sobě přimklo řadu invenčních divadelníků a pozoruhodných hereckých osobností.

Drama Hosté - první ze zmíněných inscenací - vyneslo jejímu autorovi Oliveru Bukowskému v roce 1989 cenu za nejlepší současnou německou hru. Odehrává se kdesi v pohraničí bývalé NDR, jež po roce 1989 zažilo silný hospodářský pokles. Hrstka tamějších venkovanů se všemožně snaží najít "podnikatelský záměr", jenž by jim umožnil opět důstojně žít. Díky interpretům a režii Thomase Zielinského jsou tito hrdinové vykresleni jako svérázné, lehce groteskní osobnosti, ale v úhrnu svých osudů obecněji zobrazují úděl lidí postkomunistických zemí, kteří se museli vyrovnat se smrštěním veškerých hodnot jen na peníze. Ústřední dvojicí je On a Ona - pár, který otevřel restauraci a penzion pro ekoturisty. Martin Pechlát a Gabriela Míčová ztělesňují Jeho a Ji s fascinující ekonomií výrazu a bezpečně diváka vedou dramatickými peripetiemi až k tragické katarzi. Stejně vysoké úrovně projevu dosahují i všichni ostatní herci: Martin Finger v roli jediného hosta penzionu, Stanislav Majer coby místní řezník, Roman Zach jako zemědělec, Ivana Uhlířová - retardovaná, Lutz - či Jiří Černý vytvářející postavu faráře, jenž ztratil víru a propadl alkoholu.

(...)
 
Bronislav Pražan, Týdeník Rozhlas, 5. února 2010

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením