Skip Navigation Links
Metro

OPILECKÉ POBRUKOVÁNÍ ZNÍ DIVADLEM KOMEDIE

 
Čtvrtá premiéra Rakouské sezony v Divadle Komedie vychází z literární předlohy autora židovského původu Josepha Rotha. Nese název Legenda o svatém pijanovi.

Začala-li letošní Rakouská sezona v Divadle Komedie provokativní záležitostí Spílání publiku 2010, mohou tentokrát diváci očekávat naprostý opak. Nová inscenace Legenda o svatém pijanovi podle povídky Josepha Rotha je komorní, lehce melancholické představení, což mu však neubírá na zážitku. Jak už sám název napovídá, hlavní postavou příběhu je pijan, nevyléčitelný alkoholik Andreas Karták. Ten posloužil Rothovi jako zrcadlo doby, kterou miloval a jež se mu začala rozpadat před očima. Konec starých dobrých časů, smíření se s osudem.

Karták zároveň ztělesňuje jedno z velkých témat meziválečného období: emigraci a vykořeněnost.

Hlavní roli Andrease, který vždy shodou okolností získá nějaké peníze a snaží se je vrátit vždy stejnému adresátovi - svaté Tereze, přisoudil režisér David Jařab Martinu Pechlátovi. To, že Pechlát je znamenitý herec, není třeba opakovat. Svou velikost dokazuje i v Pijanovi. Jeho prázdné pohledy, zmatenost, sebepřesvědčování a věčné ospravedlňování se jsou naprosto věrohodné.

Pražské komorní divadlo v Divadle Komedie však není jen záležitostí jednoho herce. Tentokrát to dokazuje například Jiří Černý, kterého mohou diváci znát z Lulu a Weissensteina.

V Legendě o svatém pijanovi mu byla přisouzena role majitele baru Maurice, který někdy ochotně, někdy neochotně nalévá svému věčnému hostovi Andreasovi. Maurice v podání Černého v sobě sice nezapře podnikavého ducha, přesto v něm převládá lidskost a lítost nad osudem hlavního hrdiny. Role Maurice Černému jednoznačně sedí. Svým výkonem potěšila i Iveta Jiřičková v roli servírky.

Atmosféru celého představení výborně dokresluje hudba Petra Haase, jež v sobě snoubí tragikomičnost s rytmem věčného opileckého pobrukování.
 
Ondřej Nekola, Metro, 1. března 2011

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením