Skip Navigation Links
Český rozhlas - Radio Wave

TYJÁTR - SRDCE TEMNOTY

 
Divadlo Komedie, jak známo, jede svou poslední sezonu. Soubor namísto rezignace dává jasně najevo, že odejde středem a s velkou slávou. Svědčí o tom i premiéra hry Srdce temnoty, Jařabova inscenace slavného románu Josepha Conrada se okamžitě zařadila mezi nejsilnější věci, které bylo možné na českých divadelních prknech vidět.

Román Josepha Conrada Srdce temnoty patří k nejzásadnějším dílům světové literatury. Přestože byl napsán na konci 19. století, nepozbývá aktuálnosti ani dnes. Drama z prostředí otrokářské Afriky akcentuje boj dobra a zla, rozhodně však nejde o pohádku, boj svádí to dobré v člověku s temnými stránkami duše. Conrad v postavě obchodníka Kurtze zobrazil archetyp člověka, jehož sny a ideály zdegenerovaly do zhoubného přesvědčení o vlastní výjimečnosti. Jako by už v roce 1899 předvídal, co bude určovat osudy lidstva po celé následující století.

V 70. letech natočil podle Conradova románu Francis Ford Coppola film Apocalypse Now, jehož děj ale zasadil do vietnamské války. Později to byl také snímek Heart of Darkness Nikolase Roega. Nejspíš existuje spousta jiných zpracování, která mi unikla, o divadelních nemluvě. Jsem ale velmi ráda, že mi neuniklo to Jařabovo.

David Jařab se tématu kolonialismu a pocitu nadřazenosti jedné kultury nad druhou dotkl už jednou, a to ve svém filmovém debutu Vaterland – lovecký deník.

Jařab stejně jako ve Vaterlandu ani v Srdci temnoty neurčuje čas ani místo. Jeho typicky minimalistická scéna s bazénkem naplněným vodou, jež má hned několik významů, nechává místo pro představivost. Tíživá atmosféra je mocně ilustrována promítáním, hudbou i hrou světel.

Výtečné jsou pak, pro toto divadlo už téměř samozřejmě výtečné, výkony herců. Roman Zach během svých expresívních monologů odhaluje ony temné stránky Kurtzovy duše a sebe sama – doslova a do písmene. Naproti tomu Stanislavu Majerovi se střídmým projevem velmi dobře daří ukázat Marlowa jako člověka hluboce zasaženého a zklamaného vším, co viděl, který se snaží zachovat si morální integritu.
 
Veronika Dospělová, Český rozhlas - Radio Wave, 28. listopadu 2011

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením