Skip Navigation Links
Protišedi.cz

DIVADLO KOMEDIE UVEDLO SRDCE TEMNOTY

 
Divadlo Komedie jde pomalu do finále. V pořadí druhá premiéra této sezóny „Srdce Temnoty“ v režii Davida Jařaba jako by dávala tušit, že samotné divadlo si je svého konce velmi dobře vědomo a (snad) právě proto se inscenace ubírají tímto směrem.

Představení na motivy novely Josepha Conrada Srdce temnoty, čerpá inspiraci v Coppolově Apokalypse, jež byla právě touto knihou inspirována se zaobírá cestou člověka do nitra divočiny, potažmo do nitra člověka samého. A že to není obrázek nijak uhlazený a romantický, je jasné hned od samotného začátku, i když podobu s filmem opravdu nečekejte.

Minimalistická scéna, jejíž dominantou je bazén, který během představení nabude hned několika významů, uřezané ruce a useknuté hlavy (jež k Jařabovým představením už bezesporu patří). Do této surrealistické temnoty, temnoty africké divočiny i temnoty lidské duše se vydává plukovník Marlow v podání Stanislav Majera, jemuž Jařabův průvodce divočinou i příběhu samého sedne jako ulitý. Majer nepřehrává, ani se nesnaží zastínit svého protivníka. V jeho jemném a odstínovaném herectví může divák nejdříve pouze tušit, co se mu honí hlavou a nakonec vyplyne na povrch stejně jako temné stránky lidské duše.

Zpočátku naivní Majer přichází v divočině po setkání s démonickým kolonizátorem a samozvaným králem domorodců Kurtzem v podání Romana Zacha o iluze a pomalu přichází na to, že z cesty, na kterou se vydal, již není návratu. Roman Zach ztělesňuje krutého Kurtze neuvěřitelně přirozeně, syrovým herectvím až na dřeň, a jeho obnažená zpověď, během níž se z člověka ovlivněného podmínkami změní v zrůdu bez tváře (a to doslova), je opravdu excelentní. „Divočina si ho vzala, pomilovala ho, objala, pronikla mu do žil, pozřela jeho maso a připoutala jeho duši ke své vlastní duši,“ zazní několikrát představením. A věřte, že tohle představení si připoutá i vás, kolonialistické téma z přelomu 19. a 20. století (stejně tak se však příběh může odehrávat v kterékoli jiné době), minimalistická scéna, jejíž bíle stěny slouží zároveň jako projekční plátna, naléhavá hudba Ivana Achera a skvělé výkony ostatních herců - Marek Daniel, Jiří Štrébl, Martin Finger a další (v Komedii jsme si již zvykli, že není malých rolí…) ve vás budou doznívat ještě dlouho po představení.
 
Francois, Protišedi.cz, 30. listopadu 2011

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením