Skip Navigation Links
Týden

TROCHU DRSNĚJŠÍ KOMEDIE O ŽIDECH I NACISTECH

 
"Jaký sport je mezi Židy nejoblíbenější? Transport." Příliš ostrý vtip? Jistě, ale když ho vypráví Žid... Černá komedie německého bouřliváka Rainera Wernera Fassbindera Odpad, město, smrt byla v zemi původu opakovaně zakazovaná, protože je prý antisemitská. Na české jeviště ji poprvé uvedlo Divadlo Komedie v režii a autorské úpravě svého ředitele Dušana D. Pařízka.

Jde o kabaret plný bláznivých komediálních výstupů, u nichž ovšem slabším povahám může, jak se říká, mrznout úsměv na rtech či případně, jak se také říká, tuhnout krev v žilách. (...)

Pravá zábava začíná se vstupem arogantního židovského developera (Martin Finger), kterému všichni kvůli jeho penězům panáčkují, včetně elegantního homosexuálního pobočníka Oskara (Jiří Černý) a samozřejmě zmíněné prostitutky Romi. Druhou nosnou linkou je pak její povedená rodinka, konkrétně rodiče: panovačný otec, vystupující v travesti show a přitom pronášející šovinistická maloměšťácká klišé (Martin Pechlát), a jeho věčně sarkastická manželka, upoutaná na ortopedický vozík (Dana Poláková).

Jak je v Komedii zvykem, je to herecky virtuózní představení. Především je velkým zážitkem pozorovat kreace Martina Fingera a Jiřího Černého; také Dana Poláková dokáže na malé ploše rozehrát neuvěřitelné věci. Jak je v Komedii rovněž zvykem, je inscenace prošpikovaná množstvím jemného humoru a geniálních detailů, které nemusejí být patrné na první vidění. (...) Dny divadla se krátí a spolu se Spíláním publiku 2010, Posledními chvílemi lidstva a Srdcem temnoty patří nová inscenace rozhodně k položkám, jejichž opakované zhlédnutí by si pražští diváci neměli nechat ujít.
 
Vojtěch Varyš, Týden, 23. prosince 2011

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením