Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > V Divadle Komedie měla premiéru Tobiášova hra Solingen
Divadlo.cz

V DIVADLE KOMEDIE MĚLA PREMIÉRU TOBIÁŠOVA HRA SOLINGEN

 
PRAHA 27. března (ČTK) - Pražské komorní divadlo uvedlo dnes večer v Divadle Komedie premiéru nového textu mladého českého autora a výtvarníka Egona Luďka Tobiáše s názvem Solingen (rána z milosti). Inscenaci nastudoval režisér Jan Nebeský, nejbližší reprízy budou 29. března a 2., 14. a 29. dubna.
Hra Solingen je volným pokračováním autorova předchozího zpracování Shakespearovy Bouře, kterou vloni uvedlo rovněž v Nebeského režii brněnské HaDivadlo. Tobiáš se tentokrát nechal inspirovat Shakespearovým Hamletem. Na scéně Jana Štěpánka a v kostýmech Jany Prekové se představili Petr Štefek, Karel Dobrý, Gabriela Míčová, Lucie Trmíková, Alois Švehlík a Martin Finger.
"Na razantně zjednodušeném půdorysu Shakespearova Hamleta vznikla scénická báseň o jedenácti obrazech. Je to hra o hercích a pro herce, o nemožnosti konce, o nebezpečné blízkosti, o pomerančích. Je to dlouhá vycházka s mnoha menšími vycházkami, malá divadelní sebevražda," charakterizoval autor svůj text.
Tobiáš se narodil v roce 1971, vystudoval scénografii a absolvoval jeden rok postgraduálního studia knižní ilustrace a grafiky na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Napsal 19 divadelních her, z nichž některé byly uvedeny v pražských divadlech, další se hrály v ústeckém Činoherním studiu a také v Brně. V roce 1995 Tobiášovi v Českém spisovateli vyšla kniha Woyzef. Pokusil se o televizní scénář (Úsměv oběti), filmový scénář (Ten druhý), operní libreto (Murphy snu) i poezii (Pneumotorax).
Jako scénograf Tobiáš spolupracoval s Operou Mozart, Dejvickým divadlem a Divadlem Na Zábradlí. S jeho grafickou úpravou vycházely publikace nakladatelství Petrov a Argo, nyní spolupracuje s nakladatelstvím Divadelní ústav a Pražská scéna. Kreslí komiksy, maluje a pracuje v grafickém studiu Hamlet.
 
Jiří Borovička, Divadlo.cz 27. března 2004

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením