Skip Navigation Links
ČT24

ENDE! DÁL TO NENDE! KONEC JEDNÉ KOMEDIE

 
Derniérou inscenace hry rakouského dramatika Petera Handkeho Hodina, ve které jsme o sobě nevěděli zakončilo Pražské komorní divadlo své desetileté působení v Divadle Komedie. Od srpna soubor Dušana D. Pařízka vystřídá na této scéně Divadlo Company.cz, které vybral pražský magistrát v konkurzu.

Poslední představení Pražského komorního divadla v Divadle Komedie
Pařízek se rozhodl činnost Pražského komorního divadla předčasně ukončit po neshodách, které měl se svým zřizovatelem kvůli financování souboru. Snižování příspěvku od města by znamenalo dělat kompromisy v připravené dramaturgii, to šéf souboru činit nechtěl. "Grantový systém hlavního města Prahy je nešikovně nastavený," říká Pařízek. "Kulturní politika nedrží krok s relativně výkonným divadlem tohoto typu."

"Zásadně jsme změnili systém, je postavený na rozhodování odborníků, což dříve bylo jen částečně, a jsem přesvědčen, že ti by divadlo cenili velmi vysoko," upozornil pražský radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09), že Praha pro příští rok mění podporu kulturních akcí. V různých dotacích na ně město rozdělí přes 300 milionů korun. Zhruba 200 milionů dávala dosud formou grantů, jejichž přidělení zastupitelům doporučují odborníci, a přes 100 milionů formou partnerství, které závisí pouze na rozhodnutí politiků. Vedení města v červnu ale rozhodlo, že partnerství omezí. Příští rok tak bude na partnerství kolem 20 milionů korun, zbývající peníze se přesunou na granty.

"Myslím si, že se utrácely zbytečně desítky milionů v partnerstvích a spolupořadatelstvích. Rozhodně by ty prostředky byly bývaly k dispozici, kdyby se o nich rozhodovalo způsobem, o němž mluví pan radní. Dosavadní systém nebyl funkční," vítá změnu i Pařízek.

Diváci se loučí s Pražským komorním divadlem
Pařízek: "Není smysluplné dělat kompromisy, je smysluplné dělat práci na sto procent"

Pražské komorní divadlo končí jako soubor na uměleckém vrcholu, posbíralo množství tuzemských i zahraničních cen a zejména poslední sezonu ho provázel nebývalý zájem publika. Téměř každé představení bylo vyprodané a derniéry provázel mnohaminutový aplaus vstoje.

Nejinak tomu bylo i při posledním představení - neobvyklé inscenaci beze slov, kterou PKD odehrálo po druhé hodině odpolední. Handkeho scénická úvaha je totiž spíše než divadelní hrou snahou přenést na jeviště útržky vztahů a osudů, které se protínají a míjejí na náměstí malého města. Pro Pařízka se stala příležitostí rozloučit se s divadlem i diváky a na jeviště tak znovu přivedl prostřednictvím celého hereckého souboru všechny inscenace, které PKD v Komedii uvedlo.

Kromě zaplněného hlediště byla zcela vyčerpaná i kapacita přístavků a lidé stáli i podél bočních stěn v hledišti. Poslední derniéru souboru pod vedením Dušana Pařízka provázel desetiminutový aplaus vstoje, při němž na jevišti bouchalo šampaňské a jeviště se záhy propojilo s hledištěm. Lidé nosili hercům a dalším členům souboru dárky a všichni se loučili s divadlem, ve kterém rádi pracovali, nebo do něj rádi chodili.

Soubor se sice rozpadá, avšak jeho členové odcházejí ve velké míře na prestižní pražské scény, a co bude dál, je podle Pařízka otevřené. Každopádně platí, že něco krásného končí a něco krásného může začínat, řekl.

PKD získá druhý život ve filmu
Inscenace Pražského komorního divadla (PKD) na scéně Divadla Komedie budou mít druhý život ve filmu. Režisér Radim Špaček během poslední sezony připravoval dokumentární cyklus, ve kterém zaznamenal 12 inscenací tohoto souboru.

Cyklus záznamů představení vzniká v produkci Čestmíra Kopeckého a zachycuje stěžejní inscenace souboru, tedy Proces, Srdce temnoty, Legenda o svatém pijanovi, Weissenstein, Antiklimax, Nadváha, nedůležité: Neforemnost, Spílání publiku, Poslední chvíle lidstva, Goebbels/Baarová, Petrolejové lampy, Utrpení knížete Sternenhocha a Odpad, město, smrt.

Souběžně s dokumentem se natáčí v Kopeckého produkci i celovečerní hraný film podle posledně jmenované hry. Režisér Jan Hřebejk vychází ze scénáře Reinera Wernera Fassbindera a divadelní inscenace Dušana Pařízka. Ve filmu hrají herci, kteří účinkovali i v divadelní inscenaci PKD. Premiéra se plánuje na druhou polovinu listopadu.

Rozhovor s Dušanem D. Pařízkem.
 
jh, jab, ČT24, 31. července 2012

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením