Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Divadlo Komedie uvede Kafku
Deníky Bohemia

DIVADLO KOMEDIE UVEDE KAFKU

 
Praha – Režisér a dramatik Arnošt Goldflam připravil pro Pražské komorní divadlo adaptaci novely Franze Kafky Proměna. Premiéra hry o člověku, který náhle zjistil, že se stal obtížným hmyzem, se uskuteční zítra v 19.30v divadle Komedie.
Příběh, který čerpá z autobiografických pocitů jednoho z největších autorů 20. století, je poselstvím i pojetím nadčasový a jako takový je pojednán. Rehoře Samsu, muže, jenž se stane neužitečnou překážkou ztělesnil Martin Finger.
Samsa, na němž spočívalo blaho celé rodiny – sestry, matky a otce – se „rozhodne“, že přestane být užitečný. Rodina v něm přestane vidět člověka a přestože by se mohlo zdát, že ji to uvrhne do bezvýchodné situace, začne se v ní naopak probouzet její schopnost postarat se sama o sebe. Řehoř sleduje důsledky svého rozhodnutí, pokouší se znovu bojovat o své místo, ale síly už mu nestačí. Nakonec se rozhodne rodinu dál svou existencí neobtěžovat. Groteskní komedii dal inscenační tým tvar typické goldflamovské miniatury, zasazené do současnosti. Scénické variace Romana Zacha využívající pokleslých vlivů hudby 80. let a funkcionalisticko-socrealistická scéna Tomáše Rusí na vytvářejí rámec hracího prostoru, jehož podoba je nám známá z let minulých. Setrvačně přežívá a vytváří východisko pro nadčasové vnímáni příběhu.
V roli Matky se představí Marie Spurná, Otce ztvárnil Hynek Chmelař, Sestru Lenka Novotná, Posluhovačku Gabriela Míčová a Prokuristu Peter Varga. Reprízy jsou v divadle Komedie plánovány na 11. a 20.3. od 19.30 a 29.3. v15.00.
 
vw, Deníky Bohemia 26. února 2003

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením