Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Z cizích prken
Reflex

Z CIZÍCH PRKEN

 
Jako létavice vpadl v devadesátých letech do praxe kontroverzní dramatik a filmový režisér Neil LaBute, který po dlouhé době nabídl Americe inteligentní, kruté divadlo. Neil LaBute kromě toho, že je mormon, je, věřte mi, drsoň. Jeho postavy jsou současné a zároveň bohužel pravdivé, protože LaBute má cit pro jazyk, kterým lidi v reálném životě mluví. Snad proto v jedné z jeho her, Rána, hrálo Calista Flockhartová, ale legrace a la Ally McBealová to rozhodně nebyla. LaBute píše brutálně temné portréty spodních vod. Tak třeba v nezávislém filmu Společnost mužů (LaBute je známý hlavně jako filmový režsér) se dva kravaťáci rozhodli, že trošku emocionálně zlynčují hluchou recepční. Tam je oběť nevinná.

Ale v LaButeho zatím poslední hře, Tvar věcí, kterou v české premiéře uvádí Divadlo Komedie, se oběť sama podílí na vlastním zničení. Autor tu obrací záležitost pohlaví vzhůru nohama – je to žena, která tentokrát využívá muže. Umělkyně a studentky Evelyn svede Adama. Pak ho nutí, aby se kvůli tomu změnil: ostříhal, začal se jinak oblékat, nosit kontaktní čočky, a dokonce podstoupil plastickou operaci. Stane se prostě „uměleckýcm dílem“, součástí Evelyniny diplomky. Není se co divit: Evelyn je posedlá tvarem věcí, tak proč by si věci kolem sebe netvarovala? A co je horší, Adam se nechá.

Jestli si myslíte, že biblická paralela s Adamem a Evou je náhodná, tak není. I jablko najdete. Svádění je v LaButeho hře skutečné násilí. Hra, kterou intendant Pražského komorního divadla Dušan Pařízek inscenoval už v německém Kolíně nad Rýnem, přichází do Čech 10. května. Manipulátorku hraje Vanda Hybnerová, Adama Jiří Hána. Doporučení: sochařky nebrat.
 
BED, Reflex, 7. května 2003

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením