Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Recenze: Lidumor v Divadle Komedie
zábava.atlas.cz

RECENZE: LIDUMOR V DIVADLE KOMEDIE

 
Abych sám sebe přesvědčil, že jsem alespoň trochu kulturní člověk, vyrážím párkrát ročně shlédnout nějaké divadelní představení. Tentokrát jsem vybral hru Lidumor aneb Má játra beze smyslu od rakouského autora Wernera Schwaba, kterou nastudovalo Pražské komorní divadlo v divadle Komedie pod vedením Dušana D. Pařízka. Lidumor je poněkud radikální komedií o lásce misantropa (vdovy Vočistcové, skvěle ztvárněné Danielou Kolářovou) k vyvrženému postiženému malíři Heřmanu Červovi (Karel Roden - rovněž vynikající). Hra předkládá divákovi groteskní obraz společnosti, je zlomyslným podobenství o láskách, vztazích a nenávistech obyvatel jednoho činžovního domu.
Zpočátku působí Lidumor poněkud podivně, divák zatím není příliš vtažen do děje, poslouchá dlouhé monology postav a kochá se především herectvím Karla Rodena, který v některých pasážích ztělesňuje retardovaného muže skutečně mistrně.
Psychoanalytická zpověď jeho postavy o dětství vztahu k matce, která jím opovrhuje, vztahu k pěstounskému strýci a umění patří opravdu k těm divadelním zážitkům, jež dlouho nezapomenete. Již zmíněným postavám zdatně sekunduje maloměšťácká rodina přistěhovalce Kovačiče (Martin Zahálka): povrchní manželka v podání Jany Krausové a dvě zakřiknuté pubertální dcery Desirée a Bianca, trpící otcovým arogantním chováním.
Podíváme-li se na Lidumor z hlediska tempa a jazykové kompozice, lze hovořit o sice náročné, nicméně svižné skladbě plné sršaté nápaditosti. Komplikovaný jazyk postav vás nejprve tahá za uši a nutí přemýšlet a pátrat po smyslu sdělení postav, zanedlouho si ale zvyknete a vychutnáváte si každičké slovo a pohyb na jevišti.
Autor hry Werner Schwab vytváří poněkud kontroverzní díla, přesto patří k předním představitelům současného rakouského dramatu. V jeho hrách je všudypřítomná smrt. Na konci Lidumoru dojde dokonce k několikanásobné vraždě. Ale právě brutalita, chuť zabíjet nebo skutečné zabíjení, stejně tak jako ponurá atmosféra s podivnými, unavenými a životem zdeptanými figurami jsou příznačné pro všechny Schwabovy hry.
Hra měla v Divadle Komedie premiéru již v prosinci 1999, do nynějška má za sebou na devadesát repríz, před derniérou proběhne v červnu ještě několik představení mimo Prahu. Vřele doporučuji zejména náročnějšímu divákovi.
 
Xicht, zábava.atlas.cz 11. června 2003

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením