Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Sezonu začne skandální hra
Mladá fronta dnes

SEZONU ZAČNE SKANDÁLNÍ HRA

 
Praha - Pražské komorní divadlo, jež loni uspělo ve výběrovém řízení na Divadlo Komedie dnes do druhé sezony rovnou premiérou hry Wernera Schwaba Antiklimax. Tým ředitele scény a režiséra Dušana D. Pařízka a režiséra Davida Jařaba považuje za úspěch, že se z divadla podařilo vybudovat otevřený prostor přístupný experimentům.
Divadlo zaměřené především na moderní německy psanou dramatiku už zpopularizovalo právě Schwaba, v cizině hvězdného autora, i pro domácí publikum. Na repertoáru má jeho prvotinu Prezidentky i nejhranější Schwabovu hru Lidumor aneb Má játra beze smyslu s Karlem Rodenem v hlavní roli. Antiklimax, jehož rukopis byl prý nalezen v kapse předčasně zesnulého „bouřlivého“ dramatika, je předobrazem slavných Prezidentek. Schwab se tu vrátil k jejich hrdince Mariedl-Marjánce, čističce ucpaných záchodových mís, která své zaměstnání chápe jako zbožnou službu lidstvu i Kristu. V posmrtně vydané hře zachytil Marjánčinu rodinu a dospívání.
Antiklimax je posledním titulem z cyklu takzvaných fekálních dramat. Skandální označení, jež svým hrám přiřkl sám autor, však podle režiséra inscenace Pařízka v případě Antiklimaxu spíše škodí. „Šokující název sice pomohl tomu, že se Schwab prosadil, ale je to pojem lehce zavádějící. Antiklimax navazuje na tradici středoevropské lidové hry, jakou pěstoval třeba J. N. Nestroy,“ vysvětluje Pařízek. Antiklimax popisuje jako hru o současné společnosti se zdánlivě klidným povrchem, pod nímž dříme zneklidňující děj. Hlavní roli ztvární Gabriela Míčová, rodinné příslušníky Jana Krausová, Jiří Štrébl a Jiří Černý.
Pražské komorní divadlo plánuje do konce měsíce ještě dvě prerniéry. David Jařab nastuduje dramatizaci Alenky v kraji divů a chystá se též páté pokračování projektu Ostrostřelci, v němž podle zadání vytvoří, tři režiséři v rekordně krátkém čase tři miniatury. Trio Zdenek Plachý, Jan Nebeský a David Jařab poprvé nevyjde z tématu, ale ze scénického prostoru výtvarníka Jana Štěpánka.
 
Kateřina Kolářová, Mladá fronta dnes 8. září 2003

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením