Skip Navigation LinksÚvod > Lidé > Autoři > Frank Wedekind
Frank Wedekind
 
 
(1864 - 1918)

FRANK WEDEKIND

 
Německý dramatik a autor Frank Wedekind patřil díky svým společensko-kritickým dramatům k nejhranějším autorům své epochy.
Wedekindův otec se během zlaté horečky v San Franciscu oženil s dcerou vynálezce zápalek a zplodil šest dětí. Frank Wedekind se narodil v Hannoveru a vyrůstal na zámku Lenzburg ve Švýcarsku. Po maturitě začal studovat německou a francouzskou literaturu na univerzitě v Lausanne, na přání otce se začal věnovat právu, studium však přerušil. Pracoval mimo jiné jako novinář i jako úředník v cirkuse Herzog. Dědictví po otci mu umožnilo věnovat se pár let umělecké tvorbě a být finančně nezávislý. Žil v Curychu, Mnichově i Paříži. V Mnichově spoluzaložil noviny Simplicissimus, ve kterých pod nejrůznějšími pseudonymy publikoval. Za urážku císaře strávil půl roku v pevnosti Königstein. Poté působil v mnichovském kabaretu, kde zpíval své písně a hrál na kytaru. Ve svých hrách i účinkoval a provokoval měšťanské publikum, proti jehož falešnému moralizování zejména psal. Frank Wedekind měl se svou ženou herečkou dvě dcery a z milostné aféry se ženou Augusta Strindberga se mu narodil syn. Když v roce 1918 zemřel, jeho pohřeb, kterého se účastnilo kromě např. Bertolta Brechta i mnoho dam z nevěstinců, se stal velkou skandální událostí.
Ve svých divadelních hrách podrobil tehdejší společnost ostré kritice. Prostřednictvím her jako Probuzení jara a Lulu se obracel proti svatouškovství a prudérii tehdejší společnosti. Jeho texty byly mnohokrát napadány a cenzurovány - zejména kvůli odvážně zpracovaným sexuálním tématům.
 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením