Skip Navigation LinksÚvod > Repertoár > Inscenace > Odpad, město, smrt
Odpad, město, smrt
 
 

Odpad, město, smrt

Odpad, město, smrt

Odpad, město, smrt

Odpad, město, smrt

Rainer Werner Fassbinder

ODPAD, MĚSTO, SMRT

 
Překlad: Zuzana Augustová Úprava, scéna a režie: Dušan D. Pařízek Dramaturgie: Hermann Seeler Hudební spolupráce: Ivan Acher Korepetice: Vratislav Šrámek Choreografická spolupráce, akrobacie: Jonáš Janků, Cirqueon - Centrum pro nový cirkus - www.cirqueon.cz Kostýmy: Kamila Polívková Hrají: Jiří Černý, Martin Finger, Stanislav Majer, Gabriela Míčová, Martin Pechlát, Dana Poláková
 
Česká premiéra: 15.12.2011 Délka představení: 105 minut bez přestávky
 
Inscenace Dušana D. Pařízka kritizuje sebedestruktivní vzývání kapitalismu a akcentuje současné podoby vyhroceného konzervatismu, nacionalismu a nesnášenlivosti vůči menšinám, jež postihují nejen nezanedbatelnou část české společnosti včetně vysoce postavených politických činitelů, ale doslova celou Evropu.

"Naši dobu určuje ‘neviditelná ruka trhu‘, která vede spořádané občany k výdělečnému obchodování s vlastním svědomím. Nabízí se řada otázek: Neprodáváme se příliš lacino? Lze pravidla trhu aplikovat na mezilidské vztahy? Může každý z nás nabídnout i něco víc, než kdejaká pouliční šlapka? Máme vůbec nárok nějakou ‘pouliční šlapku‘ soudit? Morální integrita, zodpovědnost a občanský postoj ztrácí v dnešní době význam. O neprodejné zboží není zájem. V období krize se sází na falešnou morálku a lhostejnost, vidina okamžitého zisku vzbuzuje v každém z nás podnikavého ducha. A po nás ať přijde potopa." (Dušan D. Pařízek)

Rainer Werner Fassbinder se v tomto téměř nehraném textu dotýká současných podob vědomého i nevědomého rasismu, homofobie i alibismu a zkoumá klišé s nimi spojená. Ačkoli hra nastavuje nelichotivé zrcadlo mj. politické korektnosti, která mnohdy vede k pokrytectví, protože nesnášenlivost sice maskuje, ale neřeší, bylo její uvedení v německy mluvících zemích donedávna opakovaně zakazováno a její autor paradoxně nařčen z antisemitismu.

Inscenace vznikla ve spolupráci s mnichovským divadlem Residenztheater, které patří k nejvýznamnějším scénám německy mluvící kulturní oblasti. V Mnichově byla uvedena v divadle Marstall, scéně Bavorské činohry, ve dnech 17. a 18. března 2012 v rámci festivalu Postparadise Fassbinder Now. Dne 2. června 2012 hostovala na scéně berlínského divadla Ballhaus Ost, v září bude na programu letošního vydání festivalu Divadlo v Plzni.

Za úpravu, scénu a režii hry Rainera Wernera Fassbindera „Odpad, město, smrt“ získal Dušan D. Pařízek Výroční cenu Nadace Českého literárního fondu za rok 2012.

Kdy hrajeme:

 
Ceny:
Jednotné 280 Kč
Sleva ZTP, důchodci a studenti (po předložení platného průkazu o studiu) 168 Kč

 
 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením